Logo MojaObčina.si

Polzela

DANES
4°C
-7°C
JUTRI
7°C
-2°C
1323

Slovenske splošne knjižnice so praznovale

Knjižnice nudijo tudi v času epidemije številna gradiva in vsebine, ki omogočajo  uporabnikom podporo pri izobraževalnih procesih na daljavo ter ustvarjanju in bogatenju duha.

 

Dneve od 16. do 20. novembra zaznamuje teden splošnih knjižnic, v katerem so knjižnice po vsej Sloveniji spomnile državljane, kako so se  prilagodile novim razmeram in  katere knjižnične storitve so kljub oviram, ki jih ustvarja epidemija, še vedno dostopne.

Slovenske splošne knjižnice tudi v tem času ponujajo svojim uporabnikom spletne storitve preko različnih digitalnih platform, kot so video vsebine, izobraževanja in predavanja po spletu, povezovanj z drugimi organizacijami v lokalnih skupnostih z namenom obogatitve digitalnih vsebin za uporabnike, izposojo e-knjig in mnogo drugih digitalnih aktivnosti, ki so jih knjižnice ustvarile in izvedle v času epidemije. Seveda pa knjižnice še vedno izposojajo tudi fizične knjige, ki so kljub  bogati  digitalni ponudbi visoko na lestvici zaželenih knjižničnih storitev. Ravno za to se knjižničarji tudi v času epidemije  trudimo za čim večjo dostopnost tega gradiva, ob varni izposoji v knjižnici  ali pa po drugih poteh. 

Knjižnice so prisotne v 274  krajih po Sloveniji ter s 13 bibliobusi na več kot 700 postajališčih dostopajo do oddaljenih uporabnikov. Prisotnost knjižničarjev v domačih okoljih prebivalcev je ustvarilo zaupanje, ki ga uporabniki izkazujejo storitvam knjižnic in delu knjižničarjev. Živimo in delamo v času, ko je zaupanje najpomembnejša vrednota, ki pomirja in obenem odpira možnosti za prihodnost. Porast uporabe digitalnih knjižničnih storitev, ki jih imajo uporabniki tudi sicer na voljo, kaže na posebnost časa, v katerem živimo. Knjiga v fizični in e- obliki še vedno ostaja nepogrešljivo sredstvo za krepitev duha in  najpomembnejši člen v izobraževalnem procesu. 

Osnovna vloga knjižnic v današnjem času je razvoj storitev ter dostopnost raznovrstnega gradiva, ki so namenjeni vsem članom družbe, še posebej mladim, tako da lahko razvijajo lastne sposobnosti pri branju, pismenosti, ustvarjalnosti, uporabi sodobnih tehnologij, iskanju informacij in virov v strokovni literaturi, učenju in pridobivanju znanja, prav tako pa spoznavajo različne avtorje in leposlovna dela in pridobivajo dodatna znanja  o aktualnih temah v družbi. 

V Tednu splošnih knjižnic smo iz vseh knjižnice po Sloveniji državljanom sporočali, da kljub razmeram še vedno opravljamo povezovalno vlogo v družbi. 

V Medobčinski splošni knjižnici Žalec smo v koronačasu, ki nam je odvzel vse prireditve, ustvarili serijo pogovorov s skupnim imenom BREZ MASKE … PreBrano in IzBrano v knjižnici. Vse pogovore snema Savinjska televizija. Ogledate si jih lahko na programu omenjene televizije ali pa na youtubu. Povezave do vseh pogovorov so objavljene na spletni strani naše knjižnice www.zal.sik.si

Odpovedati smo se žal morali tudi prireditvi Ko spregovori srce, zmore glava zmorejo roke. Vsako leto so nas prvi četrtek v oktobru obiskali stanovalci Doma Nine Pokorn Grmovje, Doma upokojencev Polzela, Našega doma Vransko ter Doma upokojencev Franc Salamon Prebold. Pridružili so se jim tudi člani skupine Sožitje in Muc. Sproščenemu kulturnemu programu je sledilo druženje. Vedno smo skupaj tudi zapeli in zaplesali. Ker letos tega druženja ni bilo, smo pripravili razstavo z utrinki preteklih srečanj, s katero gostujemo po omenjenih domovih in knjižnicah po Spodnji Savinjski dolini in obujamo spomine na res topla in srčna druženja.

Teden splošnih knjižnic se je v petek, 20. novembra 2020, zaključil z Dnevom splošnih knjižnic. Na ta dan smo v Medobčinski splošni knjižnici Žalec tudi letos pričeli s projektom branja za odrasle Savinjčani beremo, in sicer že štirinajstič. Prijazno vas vabimo, da prelistate seznam knjig, ki jih ponujamo v branje. Prepričana sem, da vas bo mnogo knjig nagovorilo in povabilo k branju. Vključili smo tudi opus Neže Maurer, častne občanke Občine Polzela, letošnje jubilantke. Veliko zanimivih knjig vas čaka. Morda bo treba na kakšno malce počakati, a vedno ste bili strpni, zato vem, da boste tudi letos.

Ob tej priložnosti se vam tudi zahvaljujem, ker z razumevanjem spremljate vse spremembe, ki se tičejo dela v knjižnici. Trenutno vas postrežemo na vhodnih vratih. Upam, da vas bomo kmalu spet smeli prepustiti užitku, ki ga prebuja sprehod med policami in brskanje po knjigah.

Pazite nase in ostanite zdravi, spoštovane občanke in občani Občine Polzela. Obiščite knjižnico, ki vam je najljubša. S knjigo bosta samota in osamljenost močno odrinjeni. 

Tudi to, kar se nam dogaja letos, bo mimo. Ostal bo grenak spomin. Ker pa nas življenje ves čas brusi in s tem krepi, smo se zagotovo marsičesa naučili, morda začeli kaj bolj ceniti in se še bolj veseliti življenja.

 

Vesna Horžen in Jolanda Železnik

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi