Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
11°C
TOR.
20°C
12°C
Oceni objavo

Savinjski vinogradniki v Mariboru prejeli štiri zlate in tri srebrne diplome, na Ptuju pa dve zlati in tri srebrne

Po društvenem ocenjevanju so člani Društva savinjskih vinogradnikov poslali svoja najboljša vina tudi na 56. ocenjevanje vin vinskega letnika 2021 Vinorodne dežele Podravje v Maribor. 

Med 178 vzorci je bilo tudi sedem vin savinjskih vinogradnikov. Vina so se odlično odrezala, saj so kar štiri prejela oceno za zlato diplomo (85 točk in več od 100 mogočih) in tri oceno za srebrno diplomo (80 do 85 točk). Največ zlatih in srebrnih priznanj je bilo podeljenih vinogradnikom iz Občine Polzela.

Ocene za zlato diplomo so prejela vina: biopenina Romana (86,67 točke) in modri pinot (85 točk), oba je pridelal Silvo Marič, sovinjon Slavka Pižorna je prejel (85,67 točke) in laški rizling Adolfa Sevčnikarja (85,17 točke). Ocene za srebrno diplomo so prejela vina: rumeni muškat Emila Medveška (84,50 točke), modra frankinja Suzane in Ivana Čakša (84 točk), beli pinot Antona Mešiča (84,67 točke) in renski rizling Adolfa Sevčnikarja (83,50 točke). Ocenjevanje vsako leto organizira Kmetijsko gozdarski zavod Maribor, vina ocenjuje 21-članska vseslovenska komisija. Priznanja bodo podeljena na vinogradniškem posvetu v sklopu sejma Agra v Gornji Radgoni.

Na Ptuju pa je bilo 5. Meddruštveno ocenjevanje vin vinarjev Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije - Vinis v sklopu prireditve »Dobrote slovenskih kmetij«.

Med 200 vini iz vse Slovenije je bilo tudi pet vin članov Društva savinjskih vinogradnikov, ki so prejeli za svoja vina dve zlati diplomi in tri srebrne. Ocenjevali so prav tako po 100-točkovni metodi. Zlato diplomo sta prejela Slavko Pižorn za sovinjon  (86 točk) in Adolf Sevčnikar za laški rizling (85,57 točke), srebrne diplome so prejeli: Silvester Marič za penino roze (84 točk) in kerner (83,67 točke) ter Emil Medvešek za rumeni muškat (82,33 točke). Podelitev diplom je bila zadnji dan prireditve »Dobrote slovenskih kmetij«.

Tone Tavčer

 

Oglejte si tudi