Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Savinjčani beremo 2022/23 – zaključna prireditev projekta branja odraslih v Spodnji Savinjski dolini

Medobčinska splošna knjižnica Žalec je v začetku maja 2023 zaključila eno izmed promocij branja, to je projekt branja odraslih Savinjčani beremo, ki druži bralce šestih občin Spodnje Savinjske doline (Braslovče, Polzela, Prebold, Vransko, Tabor in  Žalec). Na zaključno prireditev sezone branja 2022/23, ki je bila 8. maja 2023 v dvorani Doma II. slovenskega tabora,  so bili povabljeni vsi včlanjeni bralci, letos jih je bilo 290.

Bralci so tudi letos lahko izbirali iz raznovrstnega nabora naslovov domačih in tujih avtorjev, ki smo ga v posebni zgibanki zanje pripravili knjižničarji Medobčinske splošne knjižnice Žalec oziroma vseh njenih enot v šestih občinah. Bralci so v skupnem branju spet začutili veter v jadra, saj navdušenje ne usiha. Začetek branja je 20. novembra, na dan slovenskih splošnih knjižnic, sklene pa se maja naslednje leto, ko so vsi bralci povabljeni na skupno druženje.

Letos je bil program spet pripravljen s posebnim občutkom za vse odtenke duše, da se nasiti lepega in spodbudnega. Lahko so prisluhnili izbranim besedam, ganljivi glasbi, plesu, pogovoru z enim najprepoznavnejših pisateljev. Program je povezovala direktorica knjižnice Jolanda Železnik. Bralce sta nagovorila župan Občine Žalec Janko Kos v imenu vseh županov Spodnje Savinjske doline in bibliotekarka Irena Štusej v imenu projekta branja odraslih. V nadaljevanju se je direktorica Jolanda Železnik pogovarjala s pisateljem, dramatikom in esejistom Dragom Jančarjem. Sledil je preplet glasbe in plesa Ko klasika sreča tango v izvedbi Inge Ulokina na violini in Olge Ulokina na klavirju. Na ganljivo glasbo sta plesala Maja Pucelj in Peter Fileš, profesionalni plesni par, vmes pa Lara Nedeljković, državna prvakinja v paraplesu, v spremstvu profesionalnega plesalca Petra Fileša.

V družabnem delu s pogostitvijo so lahko bralci pristopili k pisatelju, kupili njegove knjige, prejeli podpis, se kaj pogovorili. Prisotni so bili tudi plesalci in glasbenici, ki so sodelovali v programu.

Nova sezona branja se bo začela 20. novembra 2023, morda boste takrat prvič z nami. Vse, ki ste nam zvesti že 16 sezon, pa naj le spomnimo, da je potreben vpis vsako leto posebej. Hvala, da ste z nami.

Irena Štusej

Oglejte si tudi