Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Rudarski oktet na Polzeli pripravil božično-novoletni koncert

Prazniki v ljudeh obudijo otroško sanjarjenje in nas navdajo s spomini iz preteklih let. Utrip prazničnega razpoloženja nam je ob koncu prejšnjega leta, v torek, 21. decembra 2021, v cerkvi sv. Marjete na Polzeli pričaral Rudarski oktet Velenje, ki je pripravil nabor božično-novoletnih pesmi.

Rudarski oktet Velenje je bil ustanovljen leta 1979 z namenom negovanja lepe slovenske pesmi, predvsem rudarske. Pozneje je svoj repertoar obogatil še z narodnimi, domovinskimi, sodobnimi, izvaja pa tudi črnske duhovne, sakralne in nabožne, popevke in celo narodno-zabavne pesmi. Zaradi prehojene poti in dosežkov si je oktet postopoma pridobil ugled doma in tudi v tujini, saj je nastopil že na številnih gostovanjih. Zdajšnji člani Rudarskega okteta Velenje so: Boštjan Oštir in Marko Ranzinger (prvi tenor), Samo Frankovič in Marko Krenker (drugi tenor), Simon Klinc in Marko Meža (bariton) ter Domen Frankovič in Branko Klinc (bas). Umetniški vodja okteta je Matjaž Kač.

Člani okteta so na koncertu nastopili oblečeni v slovesne rudarske uniforme, na katerih je 28 zlatih gumbov. Število simbolizira leta, ki jih je dočakala sveta Barbara, zavetnica rudarjev. Njen god smo praznovali 4. decembra. Poslušalce je v zimski večer ponesla pesem Sveta noč, ki je prevedena v več kot 300 jezikov in je najbolj izvajana skladba vseh časov. Napisana je bila leta 1816, prvič so jo v Sloveniji zapeli leta 1871Tržiču, torej smo lani praznovali že 150 let od prve slovenske izvedbe.

Da amaterski pevski sestav zveni tako dobro, kot smo lahko slišali, niso dovolj le vaje, nastopi in koncerti. Člane morajo voditi ljubezen do petja, volja in vztrajnost, predvsem pa je treba stkati in negovati prijateljstvo med pevci, kar članom okteta uspeva že več kot 40 let. Želimo jim, da bi jim še dolgo.

Tadeja Jegrišnik

Oglejte si tudi