Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
13°C
SOB.
24°C
8°C
Oceni objavo

Razstavljala oče Peter in hči Anita

V pričakovanju pomladi, ko nam je bilo že zadosti turobnih zimskih dni, sta nas s čudovitim dogodkom presenetila in razveselila Peter Bizjak in Anita Rojnik. Bogato razstavo svojih likovnih del sta za mesec dni  postavila na ogled na gradu Komenda Polzela.

Ob odprtju razstave se je 28. marca 2024 zbralo veliko njunih prijateljev. Mnogi domačini poznajo Petra kot slikarja in restavratorja, ki že več kot pol stoletja slika in obnavlja poslikave različnih obeležij. Manj znano pa je, da gre po njegovih slikarskih stopinjah tudi hči Anita. Prav ona je zbrala pogum in vztrajnost, da je prepričala Petra za postavitev razstave, ki je prva Petrova samostojna razstava na Polzeli in tudi prva Anitina, saj se je nedavno pridružila likovnikom KUD Polzela.  

Peter je eden izmed stebrov ljubiteljskega slikarstva na Polzeli, je eden izmed prvih članov likovne sekcije KUD Polzela, ki je bila na pobudo Stanka Novaka ustanovljena pred 36 leti. Bil je tudi član Društva šaleških likovnikov Velenje, kjer je leta 1991 obiskoval grafično šolo akademika Arpada Šalamona. Tam se je seznanil s tehniko lesoreza, monotopije, kolažgrafa in jedkanice. Zanimivo je, da mu je bil to velik izziv in da se je v teh tehnikah uspešno izpopolnjeval ter predstavljal svoja dela širom po Sloveniji. Tudi na tokratni razstavi je postavil na ogled nekaj tovrstnih del.

Peter pravi, da slika, odkar pomni. Ob tem se skrivnostno smehlja. Že iz časov, ko je skupaj s svojim očetom pleskal in valjčkal stene stanovanj, je bilo jasno, da ga barve zelo privlačijo. Seveda pa se ni zadovoljil samo ob enotnih ploskovnih barvah sten. Zanimive so mu postale poslikave sakralnih objektov in slikanje na platnu. S tem je zagotovo potrdil znani izrek slikarskega velikana Pabla Picassa, da je slikanje le drugačen način pisanja dnevnika. Obnovljene slike mnogih cerkva in kapelic ter mnogo novih poslikav novih kapelic v bližnji in daljni okolici so delo pridnih in sposobnih rok našega krajevnega umetnika Petra. V številnih slikah, ki so bile na ogled na gradu Komenda, je zaznati njegovo slikarsko pot, čeprav pravi, da je večina razstavljenih slik novejših. Nekaj slik pa je vendarle starejših, prav te odražajo njegovo neizmerno ljubezen in voljo do slikarskega ustvarjanja.

Anita je predstavila očeta Petra kot skromnega, dobrega in plemenitega človeka, ki zna pomagati, je zdravnik za dušo. Kot restavrator je vsak nabožni kipec do potankosti dodelal in obnovil, da je postal spet vreden ogleda kje na domu, v kapelici ali cerkvi. Restavratorska dela v mnogih cerkvah in kapelah je opravljal pod okriljem spomeniškega varstva. Pri tem delu mu je zadnja leta pomagal tudi sin Peter, vendar je moral oče tovrstno restavratorstvo zaradi zahtevnosti in nevarnosti opustiti. Z nostalgijo se spominja obdobja osemdesetih let, ko je bila izjemno moderna poslikava hišnih fasad v tehniki kraspanke. V svež omet je na fasado naslikal in izdolbel sliko, ki je bila unikat za vsako hišo. Še danes lahko vidimo kakšno zgradbo s Petrovo poslikavo.

Anita je še povedala, da je bila očetova slikarska želja nekje v ozadju že takrat, ko je bil še redno zaposlen. Šele po upokojitvi pa je našel več časa za risanje in slikanje. Glavni motivi so bili pokrajina, še zlasti Logarska dolina, prav tako slikanje nabožnih motivov. Občuduje očeta, kako umirjeno slika, kako lahkotno se poigrava z mešanjem barv, da doseže želeno podobo. Slika z oljnimi in tudi akrilnimi barvami ter je zelo zadovoljna, da se mu je lahko pridružila, da je postal njen mentor. Seveda upa, da bo še dolgo njegova učenka. Anita ima na tokratni razstavi manjše število svojih del, saj upa, da bosta z očetom še dolgo  slikala in da bodo na naslednji razstavi prevladovala njena dela.  

Na razstavi, ki je bila na ogled do 22. aprila 2024, smo lahko v zapisu Petrove vnukinje Alje prebrali, da njegove freske krasijo številne javne in zasebne ustanove, kar priča o njegovi izjemni dediščini v umetniškem svetu.

Med vsemi številnimi razstavljenimi slikami je mnogim obiskovalcem oko pritegnila slika sv. Florjana v velikem ovalnem formatu. Za to sliko se je avtor Peter Bizjak odločil, da jo podari polzelskim gasilcem. Svoj namen je povedal županu Jožetu Kužniku in tako je bila sprejeta zamisel, da bi lahko ta čudovita slika zavetnika gasilcev postala oltarna slika v kapelici sv. Florjana v Šeneku. Na Florjanov godovni dan, 4. maja, bo ob slovesni sveti maši dobil oltar kapelice v Šeneku  sliko sv. Florjana.

Odprtje razstave je glasbeno polepšal Petrov nečak Boris, v imenu likovnikov KUD Polzela se je avtorjema zahvalila Mojca Korošec, Petru kot ustanovnemu članu likovne sekcije na Polzeli sta se zahvalili Anga Pinter in Anica Tamše. Za uradno odprtje sta z mnogimi pohvalnimi in zahvalnimi besedami poskrbela podžupan Igor Pungartnik in župan Jože Kužnik.

Mojca Korošec

Oglejte si tudi