Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

3. januarja 2022 prihajajo nove, biometrične osebne izkaznice

Verjetno ste že kje slišali ali prebrali, da bomo na podlagi sprememb in dopolnitev Zakona o osebni izkaznici v Sloveniji dobili nove, biometrične osebne izkaznice. Izdajati jih bomo začeli 3. januarja 2022. Zaradi številnih vprašanj, povezanih z izdajo in  potekom osebnih izkaznic do konca tega leta, poudarjamo, da bomo lahko državljanke in državljani osebne izkaznice, izdane na obstoječih (starih) obrazcih, uporabljali do rednega poteka in nam jih zaradi uvedbe nove serije dokumentov z novim letom ne bo treba menjati (na primer komur osebna  izkaznica velja do leta 2025, bo lahko do takrat uporabljal še staro). Razen, če se bomo sami odločili, da želimo novo biometrično osebno izkaznico, bomo staro lahko nadomestili z novo, kadar koli bomo to želeli, tudi pred potekom siceršnjega datuma veljavnosti. Prav tako nam ne bo treba menjati osebnih izkaznic, izdanih s trajno veljavnostjo. To velja za osebne izkaznice, ki se izdajo po dopolnjenem 70. letu starosti. Takšnih je bilo na območju Upravne enote Žalec na dan 1. januar 2021 kar 5047.

Nova osebna izkaznica bo vsebovala čip, na katerem bosta zapisana biometrična podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov. Biometrični podatki bodo shranjeni samo na čipu individualne osebne izkaznice in se bodo lahko uporabljali samo za preverjanje verodostojnosti dokumenta in istovetnosti lastnika dokumenta pri prehajanju državnih meja.

Izkaznico, ki bo vizualno sledila celostni grafični podobi slovenskih potovalnih dokumentov, bomo še naprej uporabljali kot dokazilo o državljanstvu in bo namenjena izkazovanju istovetnosti, nastopanju v pravnem prometu in, kot že zapisano, prehodu državne meje. Postopek pridobitve nove osebne izkaznice bo enak postopku pridobitve potnega lista in bo pomenil zgolj dopolnitev trenutnega postopka. Dodatno se bosta ob vlogi posameznika, ki bo dopolnil 12 let starosti, poleg fotografije zajela še dva prstna odtisa, ki pa se v evidenci ne bosta hranila, ampak se bosta izbrisala po vročitvi oziroma 90 dni od datuma izdaje, če osebna izkaznica ne bo vročena prej.

Osebna izkaznica bo postala tudi nosilka sredstva elektronske identifikacije, saj bo vsebovala dve sredstvi elektronske identifikacije (visoke in nizke ravni zanesljivosti) ter kvalificirano potrdilo za elektronski podpis. Uporaba te funkcije osebne izkaznice bo sicer določena z Zakonom o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja. Osebna izkaznica bo zato lahko priglašena kot nacionalni dokument za čezmejno elektronsko poslovanje. Z osebno izkaznico bomo lahko opravljali tudi storitve na področju zdravstva.

Pomembna novost za imetnika novega osebnega dokumenta bo tudi z vidika preprečevanja zlorabe identitete, kajti uvaja se podlaga za hitro, elektronsko prijavo izgube ali kraje. Ob vložiti vloge za osebno izkaznico bomo na upravnih enotah lahko preverjali istovetnost posameznika tudi z vpogledom v uradne evidence in primerjali fotografije posameznika iz evidenc uradnih identifikacijskih dokumentov. Prav tako bo prek portala e-uprava na podlagi serijske številke mogoče preveriti, ali je dokument veljaven ali neveljaven.

Slovenci lahko z osebno izkaznico potujemo v 37 držav, veljavno osebno izkaznico pa ima  kar 1.830.000 državljanov. Na dan 1. januarja 2021 je imelo veljavno osebno izkaznico 37.454 državljanov s stalnim prebivališčem na območju UE Žalec. Sicer je reden potek (še) veljavnih osebnih izkaznic, med katerimi je verjetno tudi vaša, po posameznih letih sledeč:

  • v letu 2021 poteče veljavnost 4761 osebnim izkaznicam,
  • v letu 2022 poteče veljavnost 6681 osebnim izkaznicam,
  • v letu 2023 poteče veljavnost 4906 osebnim izkaznicam,
  • v letu 2024 poteče veljavnost 3558 osebnim izkaznicam,
  • v letu 2025 poteče veljavnost 2457 osebnim izkaznicam,
  • v letu 2026 poteče veljavnost 1737 osebnim izkaznicam.

Ne smemo pozabiti, da je potovalni dokument, kamor spada tudi osebna izkaznica, treba zamenjati ne samo po poteku veljavnosti, ampak tudi v primerih spremembe naslova prebivališča, osebnega imena, poškodbe ali pogrešitve. Za odločitev, ali si boste pridobili novo biometrično osebno izkaznico, čeprav vam stara še ne bo potekla v tem letu, imate dovolj časa. Kot že zapisano, je datum izdaje novih osebnih izkaznic  3. januar 2022. Da bi se izognili morebitni  slabi volji pred dopustom, še dobrohoten namig, da čim prej poglejte veljavnost svojih potovalnih dokumentov in si pravočasno zagotovite nove.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 03 713 51 20 ali nam pišite na e-naslov ue.zalec@gov.si.

Simona Stanter



Oglejte si tudi