Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Preventivno ukrepanje ob nevihtah

Za zaščito naprav pred morebitnimi poškodbami in uničenjem zaradi udarov strel, priporočamo izklop naprav iz vseh omrežij

V Sloveniji se na leto zgodi okoli 60.000 udarov strel proti zemlji, kar nas uvršča med evropske države, kjer so udari strel izredno pogosti. S toplimi dnevi pa se možnost močnejših neviht z udari strel povečuje.

Podatki kažejo, da strele rade uničijo ali poškodujejo naprave, kot so televizorji, računalniki ali modemi. Zaradi okvare ali uničenja naprav tako ne moremo spremljati priljubljene TV-oddaje, nemoteno dostopati do interneta ali uporabljati fiksne telefonije.

Pred izpadom komunikacijskih storitev se najučinkoviteje zaščitimo tako, da pred nevihto ali odhodom od doma iz vseh omrežij izklopimo televizor, TV-komunikator, modem, radio in računalnik. Pri tem je potrebno elektronske naprave izklopiti iz električnega omrežja oz. električne vtičnice (televizor, računalnik ipd.), komunikacijske naprave pa tudi iz komunikacijskega omrežja oz. UTP-vtičnice (stacionarne telefone, modeme ipd.).

Kako vemo, ali je nevarnost v naši bližini? Če preteče med bliskom in gromom 10 sekund, pomeni, da je strela od nas oddaljena približno 3,4 km. A ker vedno ne moremo preštevati sekund, ki minejo od zaznanega bliska do slišanega grmenja, imamo za vas bolj praktično in predvsem zanesljivo rešitev.

Brezplačno SMS-obveščanje o strelah

Telekom Slovenije svojim uporabnikom mobilnih in fiksnih storitev omogoča brezplačno storitev Strela alarm, s pomočjo katere lahko v realnem času prek sporočila SMS prejmete informacijo o strelah na območju vašega fiksnega priključka.

Na prejemanje brezplačnih sporočil se lahko naročite tako, da na številko 041 145 000 pošljete SMS s ključno besedo STRELA,naredite presledek ter navedete vaše UPORABNIŠKO IME ZA FIKSNE STORITVE Telekoma Slovenije.

Primer zapisa v SMS-sporočilu: STRELA novakj

Storitev Strela alarm temelji na sistemu Scalar, to je sistem, ki ga je posebej za spremljanje strel razvil Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV), s pomočjo katerega se beležijo strele v realnem času.

Več priporočil je na voljo na http://ts.si/bliskoviti-obisk.

 

Oglejte si tudi