Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Prebivališče – kdaj smo ga dolžni prijaviti oziroma spremeniti

Pravica vsakega državljana Slovenije kot tudi tujca z dovoljenjem za prebivanje v Republiki Sloveniji je, da se prosto giblje in si izbira prebivališče, da zapusti državo in se vanjo kadarkoli vrne. Ko pa si posameznik izbere novo prebivališče oziroma ga spremeni in se na ta naslov naseli, pa je njegova obveznost, da si v osmih dneh uredi prijavo prebivališča na katerikoli upravni enoti v Republiki Sloveniji, ki to evidentira v registru stalnega prebivalstva.

V Zakonu o prijavi prebivališča je zapisano, da je stalno prebivališče naslov v Republiki Sloveniji, na katerem posameznik stalno prebiva in je ta naslov središče njegovih življenjskih interesov, kar se presoja na podlagi njegovih družinskih, partnerskih, delovnih, ekonomskih, socialnih in drugih vezi, ki kažejo, da med posameznikom in naslovom, kjer živi, obstajajo tesne in trajne povezave. Zakon določa tudi začasno prebivališče, ki je naslov v Republiki Sloveniji, na katerem posameznik začasno prebiva zaradi dela, šolanja, prestajanja kazni ali drugih razlogov.  

Za prijavo prebivališča (stalnega ali začasnega) mora biti izpolnjen bistveni pogoj, to je, da se je posameznik na naslov, ki ga prijavlja, naselil in da na tem naslovu dejansko prebiva. Uradna oseba na upravni enoti ob prijavi prebivališča preveri istovetnost posameznika, ki prijavlja prebivališče, oziroma njegovega pooblaščenca (z vpogledom v uradni identifikacijski dokument, v primeru dvoma pa tudi v podatke uradnih evidenc). Posameznik mora ob prijavi predložiti tudi dokazilo o pravici do prebivanja na naslovu, ki ga prijavlja. To je lahko izjava posameznika o lastništvu oziroma solastništvu, najemna ali podnajemna pogodba, soglasje lastnika, enega solastnika ali stanodajalca. Zakon  določa, da je treba ob prijavi navesti resnične podatke, ki jih posameznik (oziroma zakoniti zastopnik, pooblaščena oseba ali rejnik) potrdi z lastnoročnim podpisom.

V zadnjem času so bili medijsko izpostavljeni primeri, ko je na določenem naslovu fiktivno prijavljenih večje število oseb. Nekatere zlorabe iz naslova fiktivnih prijav ugotavlja tudi policija v smislu kaznivih dejanj overitve lažne vsebine.

Prav tako na Upravni enoti Žalec ugotavljamo, da se na določene naslove in stanovanja prijavlja oziroma želi prijaviti večje število oseb, čeprav je iz uradnih evidenc razvidno, da velikost hiš in stanovanj glede na število ljudi, ki naj bi tam prebivali, nikakor ne more omogočiti človeku dostojnega življenja. Zaposleni na upravni enoti smo zato dolžni biti na tovrstne primere posebej pozorni in v primeru suma neresničnih podatkov ukrepati zlasti z doslednim izvajanjem določb Zakona o prijavi prebivališča.

Pri našem delu se spoprijemamo tudi s primeri, ko posameznik na določenem naslovu, na primer zaradi narave svojega dela (na primer poklicni vozniki v mednarodnem prometu), ne prebiva ali prebiva zgolj nekaj dni v mesecu. Ta posameznik ne izpolnjuje pogoja za prijavo prebivališča (resnično prebivanje), zato je z vidika zagotavljanja točnosti registra stalnega prebivalstva takšna prijava fiktivna in nedopustna.

V primeru suma, ko iz podatkov ali dokazil, predloženih ob prijavi prebivališča, ali podatkov, s katerimi razpolaga upravna enota (to je tudi podatek o številu posameznikov prijavljenih na naslovu), izhaja dvom o njihovi resničnosti oziroma verodostojnosti predloženega dokazila, upravna enota uvede postopek preverjanja resničnosti prijave stalnega oziroma začasnega prebivališča. Postopek vodi upravna enota, na območju katere je naslov, na katerem posameznik prijavlja stalno oziroma začasno prebivališče. Upravna enota posamezniku prijavi začasno prebivališče na naslovu, ki ga prijavlja, za čas, dokler ne preveri resničnosti podatkov oziroma dokazil. Če upravna enota ugotovi, da so podatki oziroma dokazila resnični, postopek preverjanja resničnosti prijave prebivališča s sklepom ustavi, posamezniku pa prijavi prebivališče. V primeru, ko pa ugotovi, da posameznik ne prebiva na naslovu, ki ga prijavlja, pa z odločbo zavrne prijavo prebivališča. Upravna enota kot prekrškovni organ lahko posamezniku, ki krši prijavno-odjavno obveznost, izreče tudi globo v višini 200 do 600 evrov.

Naj spomnimo, da kadar posameznik spremeni stalno prebivališče, mora zamenjati tudi osebne dokumente. Osebno izkaznico in potni list (če ni več mogoč vpis novega naslova) mora zamenjati najpozneje v 30 dneh, orožne listine v 8 dneh, prometno dovoljenje v 15 dneh, vozniško dovoljenje pa v 30 dneh po nastali spremembi podatkov.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 03/713 51 20 ali nam pišite na e-naslov ue.zalec@gov.si.

Simona Stanter

Oglejte si tudi