Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Pravica vojnega veterana do veteranskega dodatka

Članek je namenjen predvsem vojnim veteranom, ki ste vložili zahtevo na Upravni enoti Žalec za priznanje statusa vojnega veterana po Zakonu o vojnih veteranih in vam je bil status priznan, zato lahko uveljavljate naslednje pravice:

- pravica do veteranskega dodatka; 

- pravica do plačila zdravstvenih storitev v višini razlike do polne vrednosti storitev v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja - dopolnilno zdravstveno varstvo;

- podlaga za dodatno pokojninsko dobo (za čas priznanja statusa), ki jo na podlagi potrdila upravne enote uveljavite na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Republike Slovenije.

Naj spomnimo, da status vojnega veterana lahko uveljavljate, če ste v času vojne ali vojaške agresije opravljali vojaško ali katero izmed drugih dolžnosti za obrambo Republike Slovenije.

Zahtevo za uveljavljanje zgoraj navedenih pravic lahko vložite na Upravni enoti Žalec, ko dopolnite 55 let ali prej, v primeru trajne popolne izgube delovne zmožnosti (izjema je potrdilo za dodatno pokojninsko dobo). Izgubo delovne zmožnosti lahko dokazujete z odločbo ali potrdilom Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Pravice se vam bodo priznale z izdano pravnomočno odločbo upravne enote  od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve.

V nadaljevanju je podrobneje opisana pravica do veteranskega dodatka.

Prej navedeno pravico imate vojni veterani, če delež prejemkov za družinskega člana ne dosega osnove za veteranski dodatek (trenutna veljavna osnova znaša 497,15 evra).

Na pravico in višino veteranskega dodatka vplivajo prejemki upravičenca, njegovega zakonca in vzdrževanih družinskih članov. Za prejemke se štejejo dohodki in prejemki, ki jih redno prejemate v denarju ali v naravi. Upoštevajo se tako dohodki in prejemki, ki so vir dohodnine, kot tudi osebni prejemki, ki niso obdavčljivi, razen invalidnine, družinske invalidnine in dodatka za posebno invalidnost po Zakonu o vojnih invalidih ter dodatka za pomoč in postrežbo, prejemkov iz naslova rejnine ter oskrbe v tuji družini in otroškega dodatka. 

Kot dohodek, ki je vir dohodnine (dohodki iz dejavnosti, dobiček iz kapitala, dohodki iz premoženjskih pravic), se upošteva znesek, ki predstavlja osnovo za davek kot podvrsto dohodnine. Kot dohodek iz kmetijstva se upošteva osnova za davek iz kmetijstva, to je katastrski dohodek kmetijskih in gozdnih zemljišč, ugotovljen po predpisih o ugotavljanju katastrskega dohodka.

Prejemki se upoštevajo v neto zneskih iz decembra preteklega leta. Plača se upošteva v povprečnem neto mesečnem znesku iz preteklega leta. Letni katastrski dohodek se upošteva prav tako v višini iz preteklega leta, preračunani na eno dvanajstino, povečani v skladu z metodologijo, ki jo predpiše minister, pristojen za invalide.

Delež prejemkov za družinskega člana se izračuna tako, da se skupni prejemki delijo na upravičenca, zakonca in vzdrževane družinske člane.

Mesečni veteranski dodatek se določi v odstotku razlike med osnovo (za leto 2019 znaša 497,15 evra) in deležem prejemkov na upoštevanega družinskega člana in znaša:

- 100 % razlike za vojnega veterana s priznano pokojninsko dobo v dvojnem trajanju od leta 1941 in 1942, neprekinjeno do 15. 5. 1945, borca za severno mejo in vojnega dobrovoljca ter odlikovanca z najvišjim državnim odlikovanjem;

- 90 % razlike za vojnega veterana s priznano pokojninsko dobo v dvojnem trajanju od leta 1943,  pred 9. 9. 1943 oziroma 13. 10. 1943, neprekinjeno do 15. 5. 1945, ter organizatorja narodne zaščite;

- 80 % razlike za vojnega veterana s priznano pokojninsko dobo v dvojnem trajanju od leta 1943, po 9. 9. 1943 oziroma 13. 10. 1943, in od leta 1944, neprekinjeno do 15. 5. 1945;

- 60 % razlike za druge vojne veterane.

Veteranski dodatek ne more znašati manj kot 10 % prej navedene osnove (najmanj 49,71 evra).

Od 1. 7. 2019 dalje so se denarni prejemki upravičencev valorizirali za 2,4 %. 

Upravičenci ste dolžni prijaviti Upravni enoti Žalec v roku 15 dni od nastanka vsako spremembo, ki vpliva na uveljavljanje ali prenehanje pravic (sprememba dohodkov ali sprememba pri družinskih članih). V tem primeru bomo na upravni enoti ponovno odločali o višini veteranskega dodatka. 

Na Upravni enoti Žalec bomo tudi v letu 2020 (kot vsako leto) po uradni dolžnosti uvedli postopke ugotavljanja vaših pravic do veteranskega dodatka na podlagi sprememb v višini prejemkov ali novega dejanskega stanja (prevedba). Vsem upravičencem se bo do izdaje nove odločbe o odmeri veteranskega dodatka izplačevala akontacija tega. 

Pri ponovni odmeri zaradi sprememb v dohodkih ali družinskih članih kot pri prevedbi veteranskega dodatka se vam lahko zgodi, da ne boste več upravičeni do veteranskega dodatka, če bodo dohodki na družinskega člana presegali osnovo. Mogoče je tudi, da bo nova višina tega dodatka manjša od prvotne. V tem primeru boste morali upravičenci razliko med izplačano akontacijo in novo višino pravice vrniti na račun Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 03/713 51 20 ali nam pišite na e-naslov ue.zalec@gov.si.

Simona Stanter

Oglejte si tudi