Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Posodobitev namakalnih sistemov na 952 ha, v Občini Polzela 200 ha

Društvo namakalnih naprav Breg Roje, Društvo namakalnih naprav Kaplja vas in Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije so v letu 2018 na razpis oddali pet vlog za posodobitev namakalnih sistemov z več uporabniki: Breg, Gotovlje, Šempeter - Vrbje, Latkova vas in Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije.  

 

Skupna površina vseh sistemov je 952 ha, lastnikov zemljišč na območjih namakalnih sistemov, ki imajo v lasti  več kot 5000 parcelnih številk,  je  skoraj 500, uporabnikov namakalnih sistemov pa je 299. Skupna vrednost investicije znaša pet milijonov evrov. Investitorja posodobitve so društvi namakalnih naprav in IHPS. Projekt je financiran s sredstvi Programa razvoja podeželja in podukrepom M04.3 Tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom.

Obseg je resnično velik in vloženega je več let intenzivnega dela ter priprav, da so lahko namakalna društva kandidirala na razpisu. Pri pripravi vlog sta sodelovala Kmetijsko-gozdarski zavod Celje ter Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije.

Po več kot enem letu po oddaji vlog na razpis so vlagatelji v decembru 2019 dobili končne odločbe, ki omogočajo stoodstotno povrnitev nastalih stroškov (vključno z DDV), ki bodo nastali s posodobitvijo zgoraj naštetih sistemov.

 

Društvo namakalnih sistemov Breg Roje je v marcu že začelo posodobitev namakalnega sistema Gotovlje, zdaj pa se dela izvajajo tudi na namakalnem sistemu Breg in Šempeter - Vrbje. Izvajalec del je Vodotehnik, d. o. o.

 

Tone Tavčer

 

Oglejte si tudi