Logo MojaObčina.si

Polzela

DANES
6°C
-3°C
JUTRI
10°C
5°C
1426

Ponovno je zaživel telefon za psihološko podporo ob epidemiji covida-19

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje so nas obvestili, da je ponovno zaživel telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji covida-19. NA BREZPLAČNI TELEFONSKI ŠTEVILKI 080 51 00, 24 UR NA DAN, VSE DNI V TEDNU NUDIJO STROKOVNO POMOČ IZKUŠENI PSIHOLOGI, PSIHOTERAPEVTI IN DRUGI STROKOVNJAKI S PODROČJA DUŠEVNEGA ZDRAVJA.

S telefonom želijo zagotoviti podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanimi kriznimi ukrepi spoprijemajo z različnimi stiskami. Telefon je nastal s sodelovanjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zdravstvenih domov po Sloveniji, Društva psihologov Slovenije, Rdečega križa Slovenije, Slovenske krovne zveze za psihoterapijo, Zaupnega telefona Samarijan, Združenja zakonskih in družinskih terapevtov in Zveze prijateljev mladine Slovenija – TOM telefon.

 

Aktualna dogajanja in negotove razmere, ki jih s seboj prinaša drugi val epidemije, v mnogih ljudeh krepijo občutke negotovosti, nemoči in izgube nadzora. Nekateri ljudje se lažje spopadajo z izzivi, nekaterim pa predstavlja trenutni položaj realno grožnjo z vidika izgube zdravja, zaposlitve, socialnoekonomskega preživetja. Že obstoječe težave lahko postanejo za posameznike v prihodnje še težje obvladljive.

 

Z namenom razbremenitve ter psihosocialne podpore posameznikom, ki so se znašli v stiski zaradi aktualnih razmer, so se številne organizacije, ki so že v prvem valu ponudile telefonsko pomoč, povezale v telefon s skupno številko 080 51 00.

 

Telefon 080 51 00 je namenjen krajšim pogovorom za:

 

  • čustveno podporo pri obvladovanju tesnobe, strahu, jeze in drugih čustvenih stanj ter z njimi povezanimi odzivi;
  • podporo obolelim in svojcem oseb z boleznijo covid-19;
  • podporo ob izgubi bližnjega zaradi bolezni covid-19;
  • podporo ob spoprijemanju z izgubo zaposlitve, čakanjem na delo ali težavah, povezanih z delom od doma;
  • priporočila in podporo pri usklajevanju delovnih obveznosti in družinskega življenja;
  • podporo pri spoprijemanju z osebnimi stiskami in težavami v medosebnih odnosih v času izolacije;
  • podporo pri drugih izzivih, ki jih prinašajo trenutne razmere.

 

Za vsa vprašanja v zvezi s koronavirusom (SARS CoV-2 oz. boleznijo covida-19) in ukrepi, povezanimi z njim, še vedno velja, da se obrnete na klicni center za informacije o novem koronavirusu, in sicer

 na telefonsko številko 080 14 04 ali obiščete spletno stran NIJZ oz. vladno spletno stran.

 

Vir: NIJZ

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi