Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
1°C
NED.
24°C
6°C
Oceni objavo

Polzelski prvi posredovalci so svojo usposobljenost preverili na srečanju

Prvi posredovalci v  Občini Polzela zadnja leta uspešno pomagajo sokrajanom do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči.

Namen prvih posredovalcev je pomoč pri življenju ogrožajočih stanjih, predvsem na lokacijah, kjer je dostopni čas prihoda reševalnega vozila dolg. Študije namreč kažejo, da je pri srčnem zastoju za preživetje najpomembnejše čimprejšnje izvajanje temeljnih postopkov oživljanja in uporaba AED, česar pa se popolni laiki (svojci, mimoidoči) premalokrat lotijo, večinoma zaradi strahu in neznanja.

Občina Polzela je zelo hitro prepoznala, kako lahko pomaga svojim občanom, zato je v letu 2019 idejno in finančno podprla projekt prvih posredovalcev. V tem času je bilo usposobljenih več kot 70 prostovoljcev, ki so pripravljeni pomagati sovaščanom in soobčanom. Prvi posredovalec lahko postane vsak polnoletni občan, ki si želi pomagati in se usposobi na tečaju.

4. in 12. novembra 2022 je Občina Polzela izvedla prvo preverjanje usposobljenosti prvih posredovalcev. Šlo je za usposabljanje že obstoječih prvih posredovalcev in začetnikov. Srečanje je bilo ocenjeno kot izjemno pozitivno. Izražena je bila želja, da se taka izobraževanja organizirajo tudi v prihodnje.

Udeleženci so se na predavanjih seznanili s teoretičnimi veščinami nudenja prve pomoči v primeru nezavestne osebe, srčnega zastoja, hude krvavitve in tujka v dihalih. V praktičnem delu pa so usvojeno znanje uporabili na delavnicah in prek igranih scenarijev. Znanje udeležencev tečaja so pisno in praktično preverili inštruktorji in predavatelji. Odziv občank in občanov je bil odličen.

Za pripravljenost sodelovanja v omenjenem projektu se iskreno zahvaljujemo vsem prijavljenim na tečaj.

Mija Čulk

Oglejte si tudi