Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-1°C
SOB.
13°C
3°C
Oceni objavo

Policijska kronika – julij 2019

3. 7. smo bili policisti P Žalec obveščeni o namernem poškodovanju osebnega avtomobila na območju Gore Oljke. Oškodovanec je naznanil, da mu je neznani storilec na vozilu naredil več risov. Policisti so o zadevi napisali kazensko ovadbo z umikom predloga za pregon.

 

5. 7. je na PP Žalec telefonično poklicala dežurna zdravnica ZD Polzela, ki je sporočila, da je oskrbela rano osebi, ki je v prepiru oziroma pretepu v stanovanju na Polzeli zadobila poškodbo. Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je do prepira dejansko prišlo v stanovanju na Polzeli, zoper znano storilko pa bo napisana kazenska ovadba za kaznivo dejanje povzročitev lahke telesne poškodbe.   

 

17. 7. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o tatvini denarja iz odklenjenega osebnega avtomobila v naselju Ločica ob Savinji, kjer je neznani storilec izkoristil nepazljivost oškodovanca ter iz njegovega odklenjenega osebnega avtomobila odtujil denar. Policisti še zbirajo obvestila in bodo na Okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

 

22. 7. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o vlomu v avtomat pri Avtopralnici Top Car v Ločici ob Savinji. Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je neznani storilec nasilno odprl avtomat pri Avtopralnici Top Car, kjer je iz njega odtujil različne artikle. Policisti še zbirajo obvestila in bodo na Okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo. Policisti še zbirajo obvestila in bodo na Okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

 

V mesecu juliju policisti PP Žalec nismo bili obveščeni o kršitvah javnega reda in miru na območju Občine Polzela.

 

Na območju Občine Polzela smo se v mesecu juliju pripetile štiri prometne nesreče. Od prijavljenih prometnih nesreč sta bili dve I. kategorije (brez telesnih poškodb), ena II. kategorije (lahka telesna poškodba) in ena III. kategorije (huda telesna poškodba). Slednja se je pripetila dne 8. 7., kjer sta v naselju Ločica ob Savinji trčila kolesar in osebno vozilo. V prometni nesreči se je kolesar hudo telesno poškodoval. Opisano prometno nesrečo so obravnavali policisti Postaje prometne policije Celje, ki so zoper povzročitelja na ODT Celje podali kazensko ovadbo.  

 

V Savinjski dolini se v mesecu avgustu pričenja obiranje Hmelja in s tem povezanih veliko kmetijskih opravil v naravnem okolju. Pri delih se pogosto uporabljajo traktorji, ki so konstruirani za vožnjo, vleko ali potiskanje traktorskih priključkov, za pogon teh priključkov ali za vleko priklopnega vozila. Policisti vse voznike traktorjev opozarjamo, naj vozijo previdno in odgovorno!

 

 Traktor naj vozi voznik, ki ima veljavno vozniško dovoljenje kategorije F, je usposobljen za delo s traktorjem in traktorskimi priključki ter ni pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil. Traktor mora biti registriran (opravljen tehnični pregled, veljavno zavarovanje avtomobilske odgovornosti), tehnično brezhiben s prižganimi in čistimi lučmi ter odsevniki in ustrezno opremljen z rumeno utripajočo lučjo, če ima pripet ali vleče priključek, ki je širši od traktorja. Na traktorju in delovnem stroju se sme poleg voznika voziti druga oseba le, če je v ta namen na njem vgrajen sedež za prevoz oseb, ki je vpisan v prometnem dovoljenju. Otrok, mlajši od enega leta in pol, se na traktorju ali na delovnem stroju ne sme prevažati.

 

Na traktorskih priključkih oseb ni dovoljeno prevažati!

 

Med vožnjo morajo biti osebe v motornem vozilu na vseh sedežih, kjer so vgrajeni varnostni pasovi, pripete na način, ki ga je predvidel proizvajalec vozila glede na konstrukcijo zadrževalnega sistema.

Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, otroci, ki so starejši od treh let in manjši od 150 cm, pa se smejo prevažati le na sedežih, ki niso prednji sedeži.

Na tovornem vozilu oziroma na priklopnem vozilu, ki ga vleče traktor, se sme voziti v prostoru za tovor največ pet oseb, ki so potrebne za nalaganje oz. razlaganje tovora. 

 

Hitrost vožnje morate vedno prilagoditi stanju in razmeram na cesti, po kateri vozi traktor, ter lastnostim in stanju priklopnega vozila ali priključka in tovora na njem ali v njem.

 

Pri vključevanju v promet se morate prepričati, da je cesta prosta v zadostni razdalji, da bo vključevanje v promet varno.

 

Preden se vključi v promet na javni cesti s kolovozne poti, nekategorizirane ceste, individualnega priključka, območja izvajanja del ali druge zemljiške površine, mora voznik odstraniti z vozila zemljo ali blato, ki bi lahko onesnažilo vozišče.

 

Onesnaženo cesto je treba nemudoma očistiti. Če tega ne stori ali ne more storiti onesnaževalec sam, cesto na njegove stroške očisti redni vzdrževalec ceste.

 

Tovor ne sme predstavljati nevarnosti ali ovire za druge udeležence v prometu, povzročati škode na cesti in objektih, onesnaževati okolja, zmanjševati stabilnosti vozila, povzročati hrupa nad dovoljenim, zmanjševati preglednosti vozniku, zakrivati naprav vozila in se razsipati ali padati z vozila.

 

Pri vožnji in delu s traktorjem upoštevajte vsa tehnična navodila za traktor in uporabo priključkov.

 

Traktor, ki se zunaj cestnega prometa uporablja za opravljanje kmetijskih ali gozdarskih del, mora imeti varnostno kabino ali lok in druge brezhibne predpisane dele. Če so na traktorju vgrajeni varnostni pasovi, morajo biti voznik in potniki pripeti, kot je predpisano.

 

Na traktorju smejo biti vgrajeni samo homologirani deli, če se zanje zahteva homologacija. Pri vožnji in delu s traktorjem spoštujte predpise s področja varstva pri delu.

 

Gorazd Trbovšek

Oglejte si tudi