Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
15°C
JUTRI
17°C
16°C
Oceni objavo

Policijska kronika - maj 2023

6. 5. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o vlomu v podjetje v Poslovni coni Ločica ob Savinji, in sicer je neznani storilec nasilno vstopil v poslovne prostore podjetja, pristopil do sefa in iz njega vzel denar ter s tem podjetje oškodoval. Za storilcem opisanega kaznivega dejanja policisti še poizvedujemo, o zadevi pa bo napisana kazenska ovadba na ODT Celje.

10. 5 smo bili policisti PP Žalec s strani občana Polzele obveščeni o kaznivem dejanju, in sicer goljufiji pri sklepanju kredita. Zoper znanega storilca je bila napisana kazenska ovadba na ODT Celje.

12. 5. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju poškodovanja tuje stvari, ki je bilo povzročeno na objektu gostinskega lokala na Polzeli.  Neznani storilec je na več delih fasade s sprejem porisal fasado in s tem na objektu naredil škodo. Policisti smo zoper neznanega storilca napisali kazensko ovadbo na ODT Celje.

14. 5. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju poškodovanja tuje stvari, ki se je zgodilo na parkirišču prodajalne na Polzeli, ko je neznani storilec pristopil do tam parkiranega kombiniranega vozila in mu poškodoval vetrobransko steklo. Policisti smo zoper neznanega storilca napisali kazensko ovadbo na ODT Celje.

17. 5 smo bili policisti PP Žalec s strani oškodovanca obveščeni o poškodovanju dveh dreves v naselju Breg pri Polzeli. Policisti bomo po zbranih obvestilih obvestili ODT Celje.

V mesecu maju smo bili policisti PP Žalec za območje Občine Polzela obveščeni o štirih kršitvah javnega reda in miru, v dveh primerih na javnem kraju in dveh v zasebnem prostoru. Vsem kršiteljem so bili izdani plačilni nalogi.

Na območju Občine Polzela so se v mesecu maju zgodile tudi štiri prometne nesreče. Od obravnavanih prometnih nesreč sta se dve zgodili v Andražu nad Polzelo in dve v Podvinu pri Polzeli. V dveh primerih je šlo za materialno škodo na udeleženih vozilih, v prvem primeru za lahke, v drugem za hude telesne poškodbe.

V mesecu maju smo policisti PP Žalec na Polzeli zasegli tudi osebni avtomobil voznici, ki ni posedovala veljavnega vozniškega dovoljenja. Zoper njo smo podali obdolžilni predlog na Sodišče za prekrške v Celju.

V mesecu maju se je na območju Občine Polzela zgodilo oziroma je bilo prijavljenih tudi pet prometnih nesreč. Prometne nesreče so bile na parkiriščih brez telesnih poškodb, v naselju Založe pa se je zgodila prometna nesreča med kolesarjema, ki sta utrpela lažje telesne poškodbe.

Ker je konec šolskega leta pred vrati, s tem prihaja tudi čas počitnic, dopustov, izletov in razposajenih dni. Z vidika prometne varnosti je glede na pretekle izkušnje in statistiko žal to tudi bolj kritično obdobje. Policisti zato opozarjamo na več razposajenih otrok in mladostnikov na cesti, kakor tudi na igriščih ter v urbanih naseljih.

Naši otroci se vsakodnevno vključujejo v promet. Srečujejo se s prednostmi in hkrati tudi z nevarnostmi sodobnega prometa. Do desetega leta otroci še ne znajo in ne zmorejo samostojno sodelovati v prometu, kajti promet doživljajo drugače, velikokrat jih premami kaj na drugi strani ulice in pozabijo na vsa pravila, pri hoji in teku še niso dovolj spretni, kaj šele da bi obvladali vožnjo kolesa tako dobro, da bi varno sodelovali v prometu. Otroci so manjši kot odrasli, zato ne vidijo čez parkirane avtomobile ali zabojnike za smeti. Pri hoji in teku še niso dovolj spretni, predvsem pa imajo težave v prometu zaradi postopnosti zaznavnega in spoznavnega razvoja. Zato smo tukaj mi odrasli, starši, da poskrbimo za njihovo varnost in jih seveda učimo varnega ravnanja v prometu.

Ne smemo pozabiti, da otroci:

  • nimajo tako širokega vidnega polja kot odrasli in zato pozneje vidijo vozila, ki prihajajo z leve ali desne,
  • dobro slišijo, vendar ne vedo natančno, iz katere smeri slišijo vozilo,
  • ne znajo dobro presojati hitrosti vozil in ocenjevati razdalj,
  • ne razlikujejo dobro pojmov, npr. levo, desno,
  • ne zmorejo dolgotrajne koncentracije,
  • njihova pozornost se hitro preusmerja na objekte, ki jih pritegnejo, in mimogrede jih kaj zmoti (hitro lahko pozabijo, ali so videli vozilo, ki se približuje),
  • ne zmorejo posploševanj in uporabe splošnih pravil, kot je npr. pravilo, kako prečkamo cesto,
  • zaradi razvoja mišljenja otroci pogosto mislijo, da jih voznik vidi, če oni sami vidijo avto, ki se približuje, vendar to velikokrat ni res.


Za konec še napotek: izkoristite prosti čas z otrokom in ga dodatno pripravite na samostojno sodelovanje v prometu. Vzemite si čas in mu razložite pravila varnega ravnanja v prometu, mu jih pokažite v prometu in jih vadite z njim. Vsakič znova ga pohvalite za previdno in varno ravnanje ter opozorite ob nepravilnem ravnanju. Samo s takšnim načinom vzgoje bomo otroka dobro pripravili, da bo čez nekaj let lahko samostojno sodeloval v prometu kot pešec ali pozneje kot kolesar in voznik. In ne pozabite, da ste sami s svojim vedenjem in ravnanjem otroku lahko najboljši zgled.

Jakob Udrih


Oglejte si tudi