Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Policijska kronika - januar 2023

V času med 2. in 31. decembrom 2022 smo bili policisti Policijske postaje (PP) Žalec obveščeni o treh vlomih v stanovanjske hiše. V vseh primerih je neznani storilec nasilno vstopil v prostore, jih pregledal in odtujil nekaj predmetov, denarja in nakita. Policisti za storilcem še zbiramo informacije, zoper njega pa bo napisna kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Celju.

25. 12. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju poškodovanja tuje stvari, in sicer so trije mladostniki na Polzeli vrgli kamen v vetrobransko steklo vozila, ki je peljalo mimo. Steklo se je ob tem poškodovalo, policisti za mladostniki še poizvedujemo.

Na območju Občine Polzela sta se decembra zgodili dve prometni nesreči, in sicer obe z manjšo materialno škodo ter na parkirišču, v obeh primerih pa smo policisti napisali uradna zaznamka.

Policisti PP Žalec smo v mesecu decembru na območju Občine Polzela vozniku odvzeli osebni avtomobil, ker ni posedoval veljavnega vozniškega dovoljenja, drugemu vozniku pa smo odvzeli vozniško dovoljenje, saj je v cestnem prometu vozil pod vplivom alkohola. V obeh primerih smo napisali obdolžilni predlog na Okrajno sodišče za prekrške v Celju.

Drugih varnostno problematičnih dogodkov, povezanih s kaznivimi dejanji ali prekrški v zvezi z javnim redom in mirom, na območju Občine Polzela policisti PP Žalec v mesecu decembru nismo obravnavali.

Ker je v zimskem času povečano število prometnih nesreč, saj se stanje na vozišču spreminja (dež, sneg, poledica …), vam policisti svetujemo naslednje: kot udeleženci v cestnem prometu moramo s svojim ravnanjem storiti vse, da čim bolj zmanjšamo možnosti za nastanek prometne nesreče; kadar do nesreče že pride, bodisi da smo v njej udeleženi sami bodisi kdo drug, pa moramo vedeti, kaj storiti oziroma kako ustrezno ukrepati, da bi bile posledice nesreče čim blažje.

Vaša dolžnost je, da v primeru prometne nesreče pomagate udeležencem v okviru svojega znanja ter zavarujete kraj nesreče, če tega ne morejo sami. S tem opozorite druge udeležence v prometu in preprečite nastanek novih nesreč. Presodite okoliščine, v katerih ste našli udeležence, zlasti če sami niste videli nesreče ali če je poškodovanec v nezavesti, ter vključite druge, ki so na kraju nesreče. Presodite stanje poškodovanca (zavest, dihanje, srčni utrip, videz in barvo kože, telesno temperaturo, krvavitve, nevarnost poškodbe hrbtenice, morebitno bljuvanje ...). Obvestite policijo oziroma pokličite interventno številko policije 113.

Če je kdo v nesreči umrl ali je bil telesno poškodovan, morate takoj obvestiti najbližjo policijsko postajo oziroma poklicati številko 113 (policija posreduje naprej tudi obvestilo za reševalce). Počakati morate na kraju nesreče in do konca ogleda kraja nesreče ne smete uživati alkoholnih pijač. Izjemoma smete kraj nesreče zapustiti zaradi pomoči poškodovanim v nesreči in zaradi obveščanja policije. Ko to opravite, se morate takoj vrniti na kraj nesreče. Če ste udeleženi v prometni nesreči, v kateri je nastala samo materialna škoda, pa drugi udeleženec ni navzoč (npr. na parkirnem mestu), morate o tem takoj obvestiti najbližjo policijsko postajo ter jim sporočiti svoje osebne podatke in podatke o poškodovanem vozilu. Če imate pri sebi fotografski aparat ali kamero, kraj nezgode posnemite z več položajev, da bi pozneje laže ocenili nezgodo. Če ste udeleženi v prometni nesreči, v kateri je nastala samo manjša materialna škoda, morate vozilo takoj odstraniti s ceste in izmenjati osebne podatke ter izpolniti in podpisati evropsko poročilo o prometni nesreči. Svetujemo, da ga izpolnite ob vsaki prometni nesreči, saj boste na podlagi evropskega poročila laže uveljavili povrnitev škode.

Gorazd Trbovšek

Oglejte si tudi