V začetku sezone del v vinogradih so se
člani Društva savinjskih vinogradnikov v »farovškem« vinogradu v Andražu nad
Polzelo seznanili s posebnostmi in novostmi
pri zelenih delih v vinogradu. Predavanje in prikaz je vodil Roman
Štabuc, specialist za vinogradništvo iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor.
Seznanili so se z novejšimi dognanji pri pletvi vinograda, s katerimi lahko
zmanjšamo možnost okužb s peronosporo in oidijem ter s tem tudi zmanjšamo
uporabo fitofarmacevtskih sredstev. Za nekatere je redčenje poganjkov mučno
opravilo, vendar je
zaradi zdravja trte in zvišanja
kakovosti pridelanega vina nujno. Da ta dela vinogradniki že precej obvladajo, je
razvidno iz vsakoletnih ocenjevanj vin, kjer dobivajo visoke ocene za svoja
vedno bolj kakovostna vina. Marko Kramar iz podjetja Metrob, d. o. o., je
udeležence seznanil z lanskimi meritvami potenciala bolezni in tudi z letošnjimi, prav tako tudi z ukrepi, s katerimi
lahko najbolje zaščitimo vinograde.
Tone Tavčer
Oceni objavo
Poletna dela v vinogradu
Oglejte si tudi
Objavljeno:




