Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Pogodba z zasebnim partnerjem za projekt javne razsvetljave je podpisana




Občina Polzela je 10. maja 2021 z zasebnim partnerjem Resalta, družba za upravljanje energetskih storitev, d. o. o., iz Ljubljane, podpisala koncesijsko pogodbo za izvedbo projekta  »Novogradnja, energetska obnova in upravljanje javne razsvetljave v Občini Polzela«. Resalta, d. o. o., v tem poslu nastopa še z dvema partnerjema, in sicer Beloglavc, družbo za energetiko, gradbeništvo in inženiring, d. o. o., iz Gomilskega in Gradsko osvetljenje, d. o. o., iz Beograda.


Gradnjo javne razsvetljave bodo začeli predvidoma junija 2021, zgrajena bo v roku enega leta. S tem projektom bo na novo postavljenih 360 novih svetilk, zaradi neustreznega svetlobnega toka in visokih stroškov porabe električne energije obstoječih svetilk jih bo zamenjanih 161. Financiranje bo izvedeno po modelu javno-zasebnega partnerstva  z zapiranjem finančne konstrukcije z javnimi sredstvi in sredstvi zasebnega partnerja, in sicer tako, da zasebni partner vloži 502.612 evrov brez DDV, javni partner (Občina Polzela) pa 347.388 evrov brez DDV.


Koncesijska pogodba je sklenjena za dobo desetih let. Poleg novogradnje so v njej natančno določeni tudi pogoji upravljanja in vzdrževanja celotne javne razsvetljave ter tudi način njenega prenosa po končani koncesijski dobi. V času trajanja koncesijske pogodbe bo občina plačevala stroške upravljanja in vzdrževanja v znesku 91.500 evrov na leto.


Z vključitvijo zasebnega partnerja je zagotovljena hitra in učinkovita izvedba projekta, za občino kot javnega partnerja pa lažji nadzor nad izvajanjem projekta. Zelo je pomembno, da bo imela občina prek koncesijske pogodbe dolgoročni nadzor nad kakovostjo storitve osvetljenosti v občini in nad finančnimi sredstvi, ki se za to namenjajo. Pomembno je tudi dejstvo, da se pri izvedbi obravnavane investicije s strani zasebnega partnerja lahko proračunska sredstva porabijo za projekte, ki niso zanimivi za zasebnega partnerja, vendar so z vidika razvoja Občine Polzela prav tako nujno potrebni. V primeru vzpostavitve javno-zasebnega partnerstva občina vsa finančna in tehnična tveganja izvedbe prenese na zasebnega partnerja. 



Magda Cilenšek


 

Oglejte si tudi