Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
11°C
TOR.
20°C
12°C
Oceni objavo

Plečnik in arhitektura mojega kraja

V soboto, 28. maja 2022, je v Novem Kloštru v Založah pri Polzeli potekala peta likovna kolonija Novi Klošter, prvič mednarodna, na temo »Plečnik in arhitektura mojega kraja«. Vreme ni  bilo najprijetnejše, vendar  vztrajnih in optimističnih ljubiteljskih  slikarjev to ni motilo. Med 48 ustvarjalci iz mnogih krajev Slovenije  je bilo  devet udeležencev   iz Hrvaške, Madžarske, Mehike in Francije.

V spomin na 150-letnico rojstva mednarodno  priznanega arhitekta Jožeta Plečnika je Vlada Republike Slovenije to leto razglasila za  Plečnikovo leto. Med raznovrstnimi kulturnimi dejavnostmi je tudi likovna dejavnost,  ki je tega deževnega dne  vedrila pod oboki  mogočnega zidovja dvorca Novi Klošter. 

Celodnevno  slikanje je potekalo  ob pomoči  nekaterih izkušenih slikarjev  in mentorja Dragana Podovaca. Nastajale so slike Plečnikovih del in slike različnih znanih in manj znanih objektov domačega kraja v tehniki olja in akrila. Vedrina mladih in izkušnje starejših udeležencev so se zlile v   pisano mavrico privlačnih podob,  ki bodo dokončane v domačem okolju in nato  18. junija 2022 na ogled v Novem Kloštru, od 20. junija 2022 pa mesec dni na polzelskem gradu Komenda.

Udeležence sta v zahvalo za udeležbo in  spodbudo pri slikanju  pozdravila župan Občine  Polzela Jože Kužnik, predsednik Gobarsko-mikološkega društva Polzela Franci Uratnik,  predstavnica Društva Dvorec Novi Klošter Karmen Fernandez  pa  je  udeležencem nudila voden ogled prostorov Novega Kloštra. 

Z obiskom jih je počastila tudi predstavnica Ministrstva za kulturo Republike Slovenije mag. Minka Jerebic.                                                                                                

Tone Tavčer

Oglejte si tudi