Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Odstiranja znanj prednikov

Odstiranja znanj prednikov

– Polzela ima energijo, ki je še ne poznamo

 

Občina Polzela je v lanskem letu s projektom Odstiranja znanj prednikov uspešno kandidirala na Javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS SSD iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Cilj projekta je na podlagi geomantičnega vrednotenja potencialov vitalno-energijskih danosti in dediščine Polzele izoblikovati inovativno turistično ponudbo zelenega turizma ter tako prispevati k prepoznavnosti Polzele in širše pokrajine, razvoju novih zaposlitev in trajnostnemu razvoju območja Spodnje Savinjske doline. Projekt je vreden 20.000 evrov, odobreno je sofinanciranje v višini 15.000 evrov, preostanek pa bo občina zagotovila iz občinskega proračuna.

 

V petek, 12. aprila 2019, je bila na gradu Komenda v sklopu projekta, širši javnosti predstavljena geomantična analiza Polzele.

 

Kje je pravzaprav GEOMATIJA? Geomantija je posodobljeno znanje prednikov za zdravje človeka, narave in okolja. Posveča se zdravju bivanja, ekološkemu varovanju okolja, urbanističnemu načrtovanju in oblikovanju trajnostnih in turističnih programov. Združuje stara znanja prednikov in sodobno ekološko znanost, da je prostor inteligenten in živ, prežet z univerzalno energijo.

 

Foto: Ustvarjalci projekta Odstiranja znanj prednikov na predstavitvi

         (z leve proti desni: Robi Lavin, Anita Kogelnik, Marjan Kogelnik in  Karin Lavin)

 

Vodja projekta Odstiranja znanj prednikov je Karin Lavin, akademska slikarka, samostojna ustvarjalka, raziskovalka krajine in ljudi, ki v različnih projektih razvija avtentične oblike zelenega geomantičnega turizma za vrednotenje in ohranjanje okolja s turistično ponudbo in smernicami za razvoj Občine Polzela na različnih področjih. Poudarila je, da je ključni temelj pristopa uravnati prostor za organizem. Naši predniki so to dodobra poznali, to se kaže na podlagi analiz z umestitvami cerkva, gradov in drugih objektov na pravo pozicijo. Na delavnicah, ki jih organizira Zavod Anima mundi, so udeležencem predstavljene različne vaje, da se naučijo živeti s tesnimi prepletenostmi: duhovno, vitalno, eterično in mentalno danostjo pokrajine. Dediščino lahko razvijamo naprej, to pa lahko dosežemo samo tako, da jo ohranjamo, za to pa je potrebna visoka raven ozaveščenosti.

Robi Lavin je geomant, ki razkriva energijske sledi starodavnih kultur in proučuje spremembe v ekosistemu okolja. Na podlagi raziskav je ugotovil, da ima Polzela energijo, ki je še ne poznamo. Z geomantijskim raziskovanjem odkriva zdravje bivalnih in delovnih prostorov, ukvarja se z okoljskim načrtovanjem, mediacijami, mentorstvom in vodenjem zelenih projektov. Največji poudarek namenja sintezi okolja in ljudi. Odkriva energijske sledi starodavnih kultur.

Občina Polzela bo vse te danosti, ki jih premore Polzela izkoristila za razvoj novih inovativnih turističnih produktov in storitev. Projekt Odstiranja znanj prednikov poteka od spodaj navzgor, kar pomeni, da izhaja iz interdsiciplinarne geomantijske obravnave urbanega okolja in potencialov prebivalcev, ki z ustvarjalno soudeležbo in razvijanjem turistične ponudbe v okviru konzorcija vzpostavljajo aktivno družbo. Zato vabimo vse, ki vas trajnostni – zeleni turizem na Polzeli zanima, da se udeležite brezplačnih delavnic, ki se bodo zvrstile v maju.

Alenka Kočevar

Oglejte si tudi