Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Oblekli smo viteza hospitalerja

Na gradu Komenda imamo novo pridobitev, viteza hospitalerja, oblečenega in oboroženega kot v začetku 13. stoletja. Gre za pristno skrbno izdelano repliko, ki sta jo po študiju razpoložljivih virov naredila kostumograf Andrej Vrhovnik in strokovnjak za srednjeveško orožje Anže Vitez. Naš vitez je v popolni bojni opravi, a za red hospitalerjev sv. Janeza tipično skromne zunanjosti s temno ohlapno tuniko preko verižne zaščite celega telesa ter drugih zaščitnih in osnovnih oblačil pod njo. Na ogled je v avli gradu Komenda.

Katoliški bolnišnični red sv. Janeza iz Jeruzalema, bolj znan kot vitezi hospitalerji, ima svoj začetek v Jeruzalemu leta 1080, ko je bil Jeruzalem še pod muslimansko oblastjo. Ustanovila ga je skupina italijanskih trgovcev iz Amalfija kot del takrat razširjenega katoliškega gibanja za pomoč romarjem, ki so romali v Sveto deželo. Red je bil že od vsega začetka dobro organiziran in je hitro pridobival veljavo. Leta 1113 ga je papež Paschal II. priznal kot cerkveni red pod vodstvom Blaženega Gerarda. Še po krščanski osvojitvi Jeruzalema leta 1099 v prvi križarski vojni je bila primarna dejavnost reda skrb za bolne. V bolnišnici z okrog 2000 posteljami so skrbeli tako za kristjane kot tudi bolnike drugih veroizpovedi. Postopno so hospitalerji postali tudi spoštovani vojaški strokovnjaki, ki so varovali romarje na njihovih nevarnih poteh. Z rastjo njihovega vojaškega pomena so se vse bolj osamosvajali v civilnih in vojaških zadevah proti sosednjim ljudstvom, pridobili so precej ozemelj in več gradov na strateških lokacijah ter postali pomemben steber obrambe romarjev in obrambe trgovskih poti na Bližnjem vzhodu.

Vzporedno s pridobivanjem vpliva na Bližnjem vzhodu je rasla tudi logistična podpora in njihov vpliv v Zahodni Evropi, kjer je bila njihova prisotnost, razen na Pirenejskem polotoku, nevojaška. Red so v prvih stoletjih obstoja vodili predvsem Francozi in Italijani, pa tudi Španci, Angleži in Nemci. Postopno je politični vpliv segal po vsej Evropi. Poleg odlične organizacije so imeli tudi stroge kodekse pridobivanja novih članov, kodekse obnašanja in oblačenja oziroma opreme, ki so jo posedovali.

Pozneje, ko so Jeruzalem ponovno zasedli muslimani, so hospitalerji svoj sedež prestavili na Rodos, Ciper in pozneje na Malto. Od tod izvira tudi njihovo današnje ime malteški vitezi oz. Suvereni vojaški malteški viteški red sv. Janeza iz Jeruzalema, Cipra, Rodosa in Malte.

Projekt izdelave viteza smo uspešno končali s snemanjem oblačenja viteza. Viteza je njegov oproda pripravljal približno pol ure, dogajanje pa je posnel snemalec Samo Sadnik. Kratek film bo kmalu na ogled ob vitezu (na lutki) v gradu Komenda.

Damjan Jevšnik

Oglejte si tudi