Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Ureditev nevarnih nivojskih prehodov čez železniško progo

Železniška proga Celje–Velenje, ki poteka po naseljih Ločica ob Savinji, Breg pri Polzeli, Polzela in Podvin pri Polzeli, predstavlja na nivojskih prehodih cestnega omrežja čez železniško progo veliko težavo z vidika zagotavljanja varnosti vseh udeležencev v prometu. V občini imamo takšnih nivojskih prehodov kar enajst.

 

Občina Polzela je z upravljavci železniške infrastrukture, Direkcijo Republike Slovenije za ceste, že v letu 2018 pristopila k celovitemu reševanju te problematike in za ta namen podpisala Sporazum o sofinanciranju za izvedbo ukinitve nivojskih prehodov, preusmeritev prometa in nadgradnjo podsistema zavarovanja na regionalni železniški progi št. 31 Celje-Velenje.

 

Vsebina sporazuma se nanaša na izdelavo projektne in investicijske dokumentacije za posege v nivojske prehode, priključnih cest in komunalne infrastrukture, pridobitev potrebnih zemljišč za predvidene posege, pridobitev upravne in druge dokumentacije ter dovoljenja za način financiranja med podpisnicama, način izvedbe javnega naročila med podpisnicama, izvedbo posegov ter ukinitev nivojskih prehodov.

 

Tako je glede na otežen prehod, kjer se koncentrira promet po eni ali drugi strani železniške proge, predvidena povezava le preko novopredvidenih varnih zunajnivojskih križanj. Za ta namen je v naselju Polzela predvidena izgradnja nove obvozne ceste ob razbremenilniku do pokopališča z izvedbo nadvoza preko železniške proge. Na Bregu pri Polzeli se predvideva aktiviranje obstoječega podvozaa z izgradnjo nove ceste.

 

Drugi prehodi, kjer je nivojsko križanje zavarovano z zapornicami, ostajajo. Gre za obstoječ prehod za tovarno nogavic in obstoječ prehod na regionalni cesti pri gostilni Matjaž.

 

Prehodi pri PC Garant Polzela, v Podvinu in Ločici ob Savinji bodo za cestni promet ukinjeni, za pešce pa ustrezno preurejeni. Za cestni promet bo zgrajena nadomestna cesta.

 

Aktivnosti v tej smeri so že stekle, občina je v fazi pridobivanja projektne dokumentacije. Pri projektiranju opisanih posegov bodo v celoti upoštevani področna zakonodaja, veljaven Odlok o Občinskem prostorskem načrtu Občine Polzela ter prometna študija, ki je bila sestavni del odloka.

 

Magda Cilenšek

Oglejte si tudi