Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Občina Polzela po 10 letih sprejela spremembe in dopolnitve Občinskega prostorskega načrta

Na 15. seji občinskega sveta, ki je bila 20. aprila 2021, so svetnice in svetniki soglasno potrdili težko pričakovani Odlok o spremembah in dopolnitvah Občinskega prostorskega načrta Občine Polzela (OPN SD2).

Spremembe in dopolnitve OPN SD2 ohranjajo osnovne cilje prostorskega razvoja Občine Polzela, zapisane v veljavnem OPN. V veljavnem OPN opredeljene razvojne potrebe občine so ohranjeni: širitev poselitvenih območij, razvoj turističnih dejavnosti in razvoj gospodarske javne infrastrukture (ureditev prometne in okoljske infrastrukture). Spremembe omogočajo širitev poselitve, a jo hkrati tudi racionalizirajo, omogočajo razvoj gospodarstva, omejujejo njegove vplive, omogočajo razvoj turizma, ga usmerjajo v trajnostne oblike, omogočajo posodobitev infrastrukture, a hkrati zagotavljajo ohranjanje obstoječih vrednot prostora in okolja. OPN je temeljni prostorski dokument, zato poleg razvoja postavlja tudi omejitve ter s tem zagotavlja trajnostni razvoj in kakovost bivanja. OPN SD2 bo v celoti objavljen v spletni različici Uradnih objav Občine Polzela 29. aprila 2021, veljati pa bo začel 14. maja 2021.

Na seji je bil sprejet tudi Zaključni račun Občine Polzela za leto 2020. Proračun Občine Polzela za leto 2020 je bil sprejet v začetku januarja 2020, pozneje, v septembru 2020, pa je bil sprejet še rebalans proračuna, s katerim se je zaradi spreminjajočih se dejavnikov skozi leto proračun ponovno uravnovesil. Prihodki Občine Polzela so v letu 2020 znašali 5.890.963 evrov. Glavni vir financiranja občine je bila tako kot vsako leto dohodnina, ki je znašala 3.752.308 evrov. Na drugi strani so odhodki leta 2020 znašali 5.518.883 evrov in so bili od sprejetega načrta nižji za 11 %. Največji delež v strukturi odhodkov pade na investicijske odhodke, ki so bili realizirani v višini 1.905.232 evrov. Občina Polzela se je v letu 2020 dodatno zadolžila, in sicer za namen financiranja projekta Obnova lokalne ceste Založe–Podsevčnik v prvi fazi v višini 290.950 evrov. Za namen financiranja istega projekta je bil v letu 2020 najet tudi kredit pri ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo na podlagi 23. člena ZFO v višini 46.386 evrov. Če upoštevamo število prebivalcev Občine Polzela na dan 1. 7. 2020 (6346 prebivalcev), stanje dolga na prebivalca Občine Polzela na dan 31. 12. 2020 znaša 268,87 evra.

Na komunalnem področju je občinski svet sprejel dva odloka. Najprej Odlok o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo na območju Občine Polzela, katerega namen je uskladitev posameznih določb obstoječega odloka z novim Zakonom o urejanju prostora in Uredbo o programu opremljanja stavbnih zemljišč. Ob upoštevanju novih izhodišč in glede na vrednost zgrajene komunalne infrastrukture se komunalni prispevek v osnovi poveča za okoli 10 %, končni izračun pa je odvisen ob bruto tlorisne površine novega objekta, površine gradbene parcele ter dejanskih priključkov na komunalno in cestno infrastrukturo. Odlok o komunalnem prispevku za novo komunalno opremo na nepozidanih stavbnih zemljiščih na območju Občine Polzela pa je novi odlok, katerega sprejem določa Zakon o urejanju prostora, ki  nepozidana stavbna zemljišča razvršča v več razvojnih stopenj, pri čemer sta zlasti pomembni dve, in sicer tretja razvojna stopnja, pri kateri gre za neopremljeno zemljišče in še ni zgrajene komunalne opreme, in četrta razvojna stopnja,  pri kateri gre za urejeno zazidljivo zemljišče. Ta odlok določa odmero Komunalnega prispevka na neopremljenih nepozidanih stavbnih zemljiščih in je za okoli 20 % višji.

Kot zadnji dokument je občinski svet sprejel še Odlok o občinskem  podrobnem prostorskem načrtu za EUP MO LS 11 v  naselju Ločica ob Savinji z oznako LOČICA V. Obravnavano območje leži v naselju Ločica ob Savinji, severozahodno od lokalne ceste 493891 (Otorepec–Cepin). Območje predstavlja obstoječe nepozidano stavbno zemljišče na vzhodnem robu naselja. Območje OPPN leži znotraj naselja Ločica in se prometno navezuje na obstoječo lokalno cesto LC 493891 (Otorepec–Cepin), s katere je predviden dostop na ureditveno območje OPPN. Za napajanje območja je predviden novi cestni priključek na LC 493891. Obravnavana zemljišča predstavljajo zaokrožitev in zapolnitev naselja ter omogočajo izgradnjo in dopolnitev

stanovanjske gradnje.

Alenka Kočevar


Oglejte si tudi