Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Občina bogatejša za vrsto prilagoditev za invalide

Občina Polzela je postala občina po meri invalidov. Listino Zveze delovnih invalidov Slovenije bo uradno prejela 1. decembra 2022. K projektu, katerega namen je, da lokalna skupnost postane čim bolj prijazna najranljivejši skupini občanov, je na pobudo Medobčinskega društva invalidov Žalec pristopila lani v začetku poletja. V tem času je uresničila vrsto prilagoditev.

Delovna skupina, katere vodja je direktorica občinske uprave Alenka Kočevar, je na podlagi terenskih ogledov na Polzeli in v Andražu nad Polzelo pripravila analizo stanja v občini in podala predloge, kako naj lokalna skupnost postane prijaznejša invalidom. Občinski svet Občine Polzela je nato na seji obravnaval analizo stanja, na podlagi katere so strokovne službe izdelale še akcijski načrt, o katerem so svetniki glasovali v prvi polovici tega leta. Občina je tako skupaj z občinskimi in invalidskimi društvi poskrbela za nekaj vidnejših prilagoditev za občane z okvaro vida, sluha in z gibalno oviranostjo.

Prevozi ne povzročajo več skrbi

Ena izmed pridobitev je zagotovo Prostofer. Brezplačne prevoze za starejše in invalide izvaja v sodelovanju z Zavodom Zlata mreža ter domačimi prostovoljnimi šoferji. Občani, ki spadajo v to kategorijo in nimajo svojega prevoza, lahko pokličejo v klicni center in si za zdravstvene storitve ter druge obveznosti rezervirajo prevoz. Prostoferji iz Občine Polzela, ki jih je trenutno deset, z velikim veseljem priskočijo na pomoč.

Z zvoncem za invalide

Na podlagi akcijskega načrta je Občina Polzela osvežila vsa invalidska parkirišča in razširila tista, ki niso bila primerna. To so parkirišča pri polzelskem zdravstvenem domu, ob športnem parku na Polzeli in pred občinsko zgradbo. S svetlobnimi protizdrsnimi oznakami je označila stopnice pri vhodu v športni park, na stopnicah v OŠ Polzela in na stopnicah vhoda v občinsko zgradbo. Ta je novembra dobila še zvonec za invalide, ki omogoča osebam z omejitvami, da posredno dostopajo do informacij. Starejši lahko že nekaj časa posedajo na klopeh na pokopališču na Polzeli.

Osvežene talne oznake

Občina Polzela je podala pobudo Direkciji za ceste za popravilo dveh prehodov za pešce ter barvanje in osvežitev talnih oznak. Voc je kot upravljavec državne ceste pobarval en prehod za pešce z modro in osvežil druge talne označbe. Konec oktobra so popravili dva semaforizirana prehoda, kjer se je nabirala voda in v zimskem času zastajal led. Podjetje Tuš je na pobudo občine osvežilo invalidska in druga parkirišča pred trgovino v središču Polzele ter s tem omogočilo boljšo vidnost parkirišč za invalide.

Bogatejši za klančine

Dostop do Medgeneracijskega centra Mozaik generacij je bogatejši za premično  klančino, ki je v uporabi ob različnih prireditvah, predavanjih in srečanjih. Društvo je v sklopu projekta pridobilo ozvočenje. Uporabljajo ga pri predavanjih in srečanjih na prostem ter s tem zagotavljajo, da vsebine slišijo vsi navzoči. Dom krajanov v Andražu je pridobil štiri klančine v notranjosti. Hkrati je Občina Polzela uredila vidnost vseh ovir s svetlobnimi protizdrsnimi trakovi. V Domu krajanov Andraž nad Polzelo je po novem nameščena slušna zanka, ki omogoča osebam z okvaro sluha, da so lahko aktivne na sestankih in prireditvah. Občina je delno prispevala tudi k umestitvi slušne zanke v cerkev sv. Andreja v Andražu nad Polzelo.

Projekt se nadaljuje

Kljub vrsti prilagoditev projekt še ni končan. Vsi občani, ki morda opazijo kakšno oviro ali imajo predlog, kako kaj izboljšati, naj tovrstno pobudo naslovijo na koordinatorico delovne skupine Jasno Gregorc na telefonsko številko: 03 703 32 00 ali na e-pošto: jasna.gregorc@polzela.si, saj bomo lahko le skupaj premagovali ovire, ki nam jih zadaja življenje.

Špela Ožir

Oglejte si tudi