Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Zimski vzpon na Begunjščico

Čeprav zimski pristopi na Begunjščico (2060 metrov) niso preprosti, saj vsi potekajo po njeni severni strani in se na vseh smereh pogosto srečujemo z grapami ali plazovi, je ta gora vseeno zadnja leta med največkrat omenjenimi in fotodokumentiranimi zimskimi vzponi na hribovskih ter turnosmučarskih portalih.

Vremenska napoved za soboto, 18. marca 2023, je bila odlična, tudi snežne razmere so se stabilizirale in tako se nas je šest planincev Planinskega društva Polzela v zgodnjih jutranjih urah odpravilo na Ljubelj. Naša pot se je začela pri spodnji postaji opuščene žičnice na Zelenici, od koder smo se napotili po smučišču do Koče na Zelenici. Tu smo si namestili dereze in čelado, pohodne palice pa je zamenjal cepin. Za vzpon smo si izbrali Centralno grapo, ki pripelje naravnost na Veliki vrh, najvišji vrh v Begunjščici.

Snežne razmere so bile fantastične in grapa lepo zalita, zato smo vzpon relativno hitro in lahko opravili. Na vrhu smo bili nagrajeni s čudovitim razgledom. Po obveznem fotografiranju smo se odpravili na bližnji sosednji vrh, ki je že kopen, in si privoščili daljši počitek. Sestopili smo čez Šentanski plaz, ki velja za najlažji pristop na vrh.

Z vrha smo presenečeni opazovali kolone planincev, ki se še podajajo na pot. Tudi sestop je potekal brez zapletov, zato smo lahko kmalu pri Koči na Zelenici nazdravili lepemu in uspešnemu vzponu. Sledil je še spust - dričanje po smučišču do parkirišča na Ljubelju.        

Oglejte si tudi