Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Ninna Kozorog s knjigo Le Vida na predstavitvi v Občinski knjižnici Polzela

Ninna Kozorog je zdravnica, specialistka bioinformatike, zaposlena v UKC Maribor, certificirana zdravnica Street Doctors, aktivna članica evropske komisije za obvladovanje brezdomstva, nosilka številnih humanitarnih projektov, prostovoljka, ustanoviteljica in predsednica društva Humanitarček.


V pogovoru z Ireno Štusej, ki je potekal v sredo, 25. junija 2022, je v Občinski knjižnici Polzela predstavila knjigo Le Vida, ki je bila od izida v letu 2021 prodana v 21.000 izvodih, izkupiček pa je namenjen za zdrave obroke ostarelih ljudi.


Ninna je tudi nosilka najnovejšega projekta Vida, v sklopu katerega skrbijo za tople in polnovredne obroke starostnikov in dostojnejšo oskrbo brezdomcev. Naslovna zgodba v knjigi govori o Vidi, ostareli ženici, ki umre kmalu zatem, ko jo podhranjeno in obolelo najdejo v njeni hiški. Njena zgodba tako osupne, da je danes Vida prav vsak starejši človek, potreben pomoči za dostojnejše življenje. Humanitarček odlikuje predvsem delo na terenu, pomoč na domu, opozarjanje na krivice, bolečine, sistemsko ignoranco. Ne zbirajo denarja, vzamejo pa oblačila, hrano in potrebščine za življenje.


Knjiga Le Vida je všečna za oči in dušo. Prinaša življenjske zgodbe ljudi z roba, ki jih je Ninna zbrala na terenu in zapisala, prav tako ročno napisane recepte starejših jedi. Mnogi najbrž ne bodo vedeli, kaj so govnač, tomerli, zlejvanka, prečmuh, češplovnik in druge jedi. Vsi recepti so nasitni in s poceni sestavinami.


Mariborčani pravijo, da je Ninna ostrojezična, nepopustljiva bojevnica za zatirane, ki dvigne glas ob krivicah. Sprašujejo se, zakaj toliko n-jev v njenem imenu. Najbrž zato, ker je navihana, neizprosna, nasmejana in v zadnjem času še nenaspana, kot pove sama. Številne nagrade in priznanja govorijo o njenem delu in o tem, kakšne so danes v resnici naše vrednote: Ona365, naj prostovoljka v javni upravi, Slovenka leta 2019, ime meseca, Bob leta za izjavo "Najpomembnejši vzornik je tisti človek, ki nas zvečer gleda iz ogledala, ko si speremo masko dneva". Najnovejša pa je mednarodna nagrada za spodbujanje miru Evropske mirovne konvencije, ki jo je prejela aprila letos.


Prostovoljstva se po Ninninih besedah lahko lotimo vsi. Vsi lahko postanemo hitri socialni delavci. Ozrimo se na levega in desnega soseda kjer koli, doma, v službi, na terenu, na dopustu. Pomagajmo, če potrebujeta pomoč. Tako se bo pletla mreža, v katero se bo ujelo vse več pomoči potrebnih.


Glasbeni gost večera je bil kantavtor Andrej Vilčnik, poskusili pa smo Cimke, Mojčine cimetove rolice.


Irena Štusej




Oglejte si tudi