Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Navodila lokalnim skupnostim in priobalnim lastnikom s stališča urejanja voda

V nadaljevanju podajamo navodila za ravnanje lokalnim skupnostim in prebivalcem, z namenom čimprejšnje odprave posledic neurij in preventivnega zagotavljanja varnosti premoženja in prebivalstva s stališča urejanja voda.

1. Vzdrževanje cestnih objektov, kamor prištevamo tudi mostove in prepuste kot sestavne dele javne ceste, spada v pristojnost lastnika oziroma upravljavca javne ceste (Zakon o cestah, Uradni list RS, št. 132/22, 140/22 – ZSDH-1A in 29/23). Vzdrževanje cestnih prepustov in mostov je torej v pristojnosti lokalnih skupnosti (ali Direkcije RS za infrastrukturo na državnih cestah) oziroma njihovih koncesionarjev za vzdrževanje cest.

Na teh se namreč neprestano, še predvsem pa po ujmah, ki smo jim priča v teh tednih, nabira plavje in ustvarjajo naplavine, kar poslabšuje oziroma preprečuje prevodnost mostnih odprtin in s tem bistveno povečuje poplavno ogroženost območja, dalje pa seveda lahko povzroči tudi porušitve teh premostitvenih objektov in velike poškodbe na strugah.

Nabire plavja so na nekaterih lokacijah nastale trenutno, med neurjem, nekatere pa so posledica nabiranja plavja v daljšem časovnem obdobju, zaradi neustrzenega vzdrževanja mostov in prepustov.

Zaradi tega s strani DRSV pozivamo, da se vzdrževalce cest tudi z vaše strani seznani z dejstvom, da je njihova pristojnost ohranjanje mostnih odprtin v normalni prevodnosti, saj je ob nastopu visokih vod odstranjevanje plavja (izruvanih debel večjih dimenzij, vejevja in druge lesne mase v velikih količinah) zelo zahtevno oziroma največkrat nemogoče.

2. Kar zadeva odstranjevanje podrte zarasti oziroma podrtega drevja, pa jih morajo v primeru, da ta niso podrta v strugo, odstraniti lastniki priobalnih zemljišč, skladno s 100. členom Zakona o vodah (Uradni list RS, št. 67/02 in spremembe), ki les lahko obdržijo. Če je zaradi padlega drevesa nastal plavni čep v strugi, morajo obvestiti DRSV ali koncesionarja Javne službe urejanja voda, pri nas Nivo Eko, d. o. o.

3. Z namenom zmanjševanja erozijske in poplavne ogroženosti prebivalcev, objektov, premoženja in zemljišč vas obveščamo, da je prepovedano odlaganje vejevja, lesne mase oziroma kakršno koli deponiranje lesa na vodnem in priobalnem zemljišču, skladno s 37., 38. in 86. členom Zakona o vodah. Prav tako je prepovedano na vodnem in priobalnem zemljišču postavljanje kakršnih koli ovir, vzdolžnih ali prečnih ograj, deponiranje bal sena in drugih pridelkov, gradbenega materiala in gradbenih odpadkov, tudi v smislu začasnih deponij. Prebivalce naj se pozove k odgovornemu odlaganju vejevja, lesne mase ter deponiranju lesa, silažnih bal, ipd. zunaj vodnega in priobalnega zemljišča ter zunaj poplavno ogroženega območja.

V vsakem primeru smo za informacije na voljo na DRSV in pri koncesionarju. Tudi sicer bodo naše službe, kot do zdaj, na ta dejstva opozarjale.

Nataša Kovač

Oglejte si tudi