Logo MojaObčina.si

Polzela

DANES
31°C
14°C
JUTRI
33°C
15°C
4031

Na njun vrt po domače vrtnine

Ob cesti v Podvinu pri Polzeli stoji tabla z napisom Posestvo Najin vrt. Če ji sledite in zavijete le nekaj deset metrov z glavne ceste, prispete do kmetije, na kateri Andraž in Maja od leta 2015 pridelujeta najrazličnejše vrtnine. Posebno mesto med njimi imajo zagotovo šparglji, saj so bili prvi, ki sta jih posadila. Kmalu so se jim pridružili še česen, jagode, solata, špinača, korenje, rdeča pesa in še bi lahko naštevali.


Andraž in Maja sta že vse od malega povezana z naravo. Maja Pevnik je odraščala na omenjeni kmetiji v Podvinu in jo pozneje podedovala od svojih staršev. Andraž Kastelic sicer ni bil doma na kmetiji, a je odrastel na vasi ob neokrnjenih Drmožniških gozdovih v Stični na Dolenjskem. Oba sta obiskovala vrtnarsko šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, pozneje še ljubljansko fakulteto za agronomijo. »Maja se je po spletu okoliščin znašla na Dolenjskem, kjer sva se srečala na sprehodu in začela orati ledino v prav tako idilični Spodnji Savinjski dolini,« pove Andraž, ki je vedel, da je kmetija, na kateri so nekoč Pevnikovi imeli nekaj živali in poljščin, a je nato mirovala skoraj deset let, prav to, kar z Majo potrebujeta, da uresničita svojo poslovno idejo. »Ko sva se spoznala, me je pripeljala v Podvin in takrat je vrelec misli, idej, ciljev in ambicij kar izbruhnil. Tako sva počasi in premišljeno začela pot pridelovalca zelenjave.«


Od špargljev do jagod


Najprej sta leta 2015 posadila nasad špargljev in ga čez eno leto povečala.

Sledil je še spomladanski česen. Zasnovala sta še orehov nasad in posadila nekaj tunelov jagod ter dvakrat rodnih malin. »Želiva, da se na najinem posestvu obdeluje vsak košček zemlje, zato imava za vmesni posevek še sezonsko zelenjavo. Vse pridelujeva po načinu integrirane pridelave. Prizadevava si namreč, da je najin način pridelave zelenjave najboljši približek sorazmerja kakovosti ter okolju in človeku prijazne pridelave.«


Od ust do ust


Pridelke poleg Spodnje Savinjske doline prodajata še na Dolenjskem, v osrednji Sloveniji in štajerski prestolnici. »Najina želja je, da čim več prodava v lokalnem okolju, v bližnjih vrtcih, šolah in javnih zavodih,« pojasni Andraž, ki ve, da je najboljša reklama od ust do ust. Ob tem za nekaj reklame poskrbita z oglaševanjem na spletu in družbenih omrežjih. Veseli ju, da odkup lokalno pridelane hrane počasi, a vendarle vztrajno raste. »Če želiva ugoditi lokalni preskrbi s svežo zelenjavo, je vsekakor eden izmed najinih ciljev, da dejavnost še razširiva. Ker se z njo ukvarjava šele kratek čas, imava še kar nekaj načrtov. Obenem upava, da bova lahko kdaj prodajala tudi na domači polzelski tržnici, kjer bi svoje mesto našli tudi preostali domači kmetovalci. Ko bo napočil ta čas, si bova vsekakor prizadevala, da tržnica oživi in postane znana tudi v širši okolici.«

Špela Ožir

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi