Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
SRE.
21°C
7°C
Oceni objavo

Slovenija oživlja

Postopki oživljanja so ključna veščina, ki lahko reši življenja. Ne glede na to, ali ste zdravstveni strokovnjak, reševalec ali povsem običajna oseba, je pomembno razumeti, kako pravilno izvesti postopke oživljanja. Postopki oživljanja so nujni za obnovo srčno-pljučne dejavnosti, ko srce preneha biti ali dihanje preneha.

Brez takojšnjega ukrepanja se lahko pojavi nepopravljiva poškodba možganov in smrt. Zato so postopki oživljanja ključni za povečanje možnosti preživetja v primerih srčnega zastoja ali drugih nujnih stanj. Smernice za postopke oživljanja se nenehno posodabljajo, osnove za rešitev življenja pa ostajajo enake.

1.       Klic na pomoč: prvi korak je vedno klic na številko za nujne primere 112 (reševalci).

2.       Ocenite stanje: preverite, ali je oseba pri zavesti in ali diha. Če oseba ni pri zavesti ali ne diha normalno, nadaljujte postopek oživljanja.

3.       Izvajanje kompresij na prsih: začnite stiskati prsni koš osebe s hitrostjo približno 100-120 stiskov na minuto. Uporabite dlan sredi prsnega koša in stiskajte vsaj 5 cm globoko.

4.       Uporaba avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED): če imate dostop do AED, ga uporabite in sledite navodilom naprave.

5.       Izmenično stiskanje in umetno dihanje: če ste usposobljeni za izvajanje umetnega dihanja, dopolnjujte stiskanje prsnega koša s temi postopki v razmerju 30 : 2.

6.       Nadaljujte, dokler ne prispejo reševalci: ne prenehajte oživljati, dokler ne prispejo usposobljeni reševalci.

Razumevanje najnovejših smernic in pravilno izvajanje teh postopkov je ključno za vsakogar, saj se nujni primeri lahko zgodijo kjer koli in kadar koli. Spodbujamo vse, da se usposobijo za postopke oživljanja, saj to znanje lahko reši življenje vaših bližnjih ali celo lastno.

In tako smo za naše najmlajše občane v Vrtcu Polzela ob svetovnem dnevu oživljanja v ponedeljek, 16. oktobra 2023, izvedli delavnico v petih skupinah. Prikazala sta jo poveljnik Civilne zaščite Igor Pungartnik in predsednica KORK Polzela Olga Hočevar v sodelovanju in ob podpori Ustanove Dobrodelni županov sklad Polzela. Otroci so z zanimanjem prisluhnili obema predstavnikoma in odgovarjali na zastavljena vprašanja, skoraj vsi so poznali najpomembnejšo telefonsko številko 112.

Ne pozabite, da so postopki oživljanja preprosti, a zelo učinkoviti in pomembni za zagotavljanje zdravja in varnosti v naši skupnosti, zato je prav, da se tudi doma z otroki pogovarjamo o tem.

 

Lidija Praprotnik

Oglejte si tudi