Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Minister Jože Novak s sodelavci in župani na Polzeli

Ob porečjih rek se nadaljujejo delovna srečanja z županjami in župani slovenskih občin. V petek, 16. februarja 2024, se je minister Jože Novak s sodelavci Ministrstva za naravne vire in prostor Republike Slovenije ter Direkcije Republike Slovenije za vode mudil na porečju Savinje. Cilj delovnih obiskov je bil pregled izvedenih del v okviru izrednih ukrepov in vzdrževalnih del v javno korist ter oblikovanje predloga načrta sanacijskih in investicijskih del na vodotokih v letih 2024 in 2025.

Minister Novak je s sodelavci z ministrstva in direkcije za vode ter ob prisotnosti koncesionarjev preveril stanje na terenu, popoldne pa se je na Polzeli v gradu Komenda sestal z županjami in župani občin v tem delu reke Savinje: Solčava, Luče, Ljubno ob Savinji, Rečica ob Savinji, Nazarje, Gornji Grad, Mozirje, Braslovče, Polzela, Prebold in Šmartno ob Paki. Na tem, v poplavah prizadetem območju je bilo v okviru izrednih ukrepov zaključenih 177 delovišč in s tem delo na okoli 110 kilometrih vodotokov. Čiščenje Savinje so župani ob Savinji pozdravili. Še vedno pa ne vedo, kako bo država umirila strugo, ki bo gotovo pogosteje kot na vsakih 500 let povzročala podobna razdejanja.

Na srečanju so bila predstavljena že izvedena vzdrževalna dela in izredni ukrepi v letu 2023, bistven del delovnega obiska pa je bila predstavitev predloga programa del javne službe za leto 2024 in predlog sanacij in investicij v letih 2024 in 2025. Komunikacijo z občinami so okrepili in želijo, da te aktivno sodelujejo pri oblikovanju končnega programa tudi s svojimi predlogi. V skladu s sanacijskim programom bodo ureditve potekale predvidoma od dveh do petih let. Tudi v izvajanje sanacij in investicij bodo občine aktivno vključene.

Minister Novak je ob robu srečanja povedal: »Letni program vzdrževalnih del se pripravlja v sodelovanju z občinami. Želimo ga sprejeti v mesecu marcu. Po tridesetih letih smo začeli izvajati tudi nove investicije v vodotoke. Hidrološka študija bo narejena za vso dolino, pri čemer bo upoštevana odpornost na podnebne spremembe, s tem pa bo poplavna ogroženost bistveno manjša. Za nekatere ukrepe, ki bodo najpotrebnejši in učinkoviti predvsem v zgornjem delu porečja, pa smo se dogovorili, da se zanje začne pripravljati dokumentacija z zadrževalniki plavja in kamenja, tako da materiala ne bo odnašalo v dolino.«

Tone Tavčer

Oglejte si tudi