Logo MojaObčina.si

Polzela

DANES
19°C
1°C
JUTRI
19°C
4°C

S proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku letos kar na dom

Koronavirus, ki je bil lani ob tem času za nas še nekaj povsem nepredstavljivega, nas je ohromil, veliko nam je vzel, marsikaj je spremenil. Prepovedal je druženja, zapovedal je utrip življenja, ki si ga niti v snu nismo nikoli predstavljali. A življenje gre dalje. Kljub vsemu in vsemu navkljub. Je kot reka, ki vedno najde pot. Našel jo je tudi Jože Kužnik, župan Občine Polzela, odločen, da slovenska kultura zasluži poklon. Če so obstale proslave, kot smo jih bili vajeni do zdaj, nismo obstali ljudje. Pretekla leta smo se družili v kulturnih domovih, letos pa smo prišli k vam domov. Osrednjo proslavo Občine Polzela ob slovenskem kulturnem prazniku smo posneli na gradu Komenda na Polzeli. Grajsko okolje je že samo po sebi prostor privlačnosti, piko na i pa je s pretanjenim občutkom za scensko dovršenost postavila Lidija Praprotnik, strokovna sodelavka na TIC Polzela.


Slavnostni govornik je bil Igor Pungartnik, dolgoletni soustvarjalec kulturnega utripa v Občini Polzela. Kulturni program so oblikovali čutna plesalka Maša Veler in glasbeno nadarjena družina Štih - oče Zmago, mama Diana in hči Iza.


Nekaj besed je kulturi in vsem nam namenil tudi Jože Kužnik, župan Občine Polzela, ki je v svojem nagovoru sledil pobudi Skupnosti občin Slovenije, naj bo izpostavljena tema ob slovenskem kulturnem prazniku 2021 kultura dialoga. Ni namreč ostalo neopaženo, da kultura dialoga v napetih časih epidemije pada, kar še zlasti zaznamo na družbenih portalih, kjer ljudje v imenu pravic ali poti za doseganje svojih interesov vedno bolj uporabljajo sovražne in žaljive besede. Tudi Občina Polzela je sprejela to pobudo, podano v imenu vseh naših velikih mož in žena iz preteklosti, ki so se rodili in delovali pri nas in so ravno z lepo slovensko besedo pripomogli k ohranitvi našega naroda. Kultura dialoga je naša moč in naša prednost. V teh tako drugačnih, za vse nas novih časih, še posebno.


Na proslavi, ki je prišla v vaše domove virtualno, je župan podelil Prešernov cekin. Za izjemen doprinos k ohranjanju zgodovinskih dejstev, še zlasti na območju Občine Polzela, ga je prejel dr. Blaž Podpečan, doma iz Pariželj. V svojem raziskovalnem delu ohranja zgodovinska dejstva, ki so pomembna tudi za Občino Polzela. Njegova strokovnost, strast in predanost gradijo dragoceno zbirko zgodovinskih dejstev. Posebno pomembno je spominsko gradivo Olge Repnik kot vir za zgodovino Polzele z okolico v prvi polovici 20. stoletja, ki je pomemben vir poznavanja življenja v tistem obdobju. Pa knjiga z naslovom Têdi ni blo tk ko dôns, v kateri so zbrane folklorne pripovedi iz Spodnje Savinjske doline, ki govorijo o življenju teh krajev v preteklosti. Napisane so v izvirni narečni obliki, v srednjesavinjskem narečju. Dragoceno zgodovinsko gradivo sta tudi knjigi Govorica tišine: nagrobnik kot vir podatkov in Nagrobnik, podoba živih. Dr. Blaž Podpečan je bil tudi pobudnik lapidarijev na pokopališčih na Polzeli in v Andražu nad Polzelo, pomemben je tudi njegov prispevek pri obnovi neogotske kapelice na pokopališču na Polzeli.


Proslavo, ki sem jo vodila Jolanda Železnik, so oplemenitila likovna dela, ki krasijo avlo gradu Komenda, ustvarili pa so jih likovniki KUD Polzela, in sicer so upodobili vsebino Prešernovih pesmi. Nekatere so bile na proslavi tudi prebrane.


Proslavo Občine Polzela ob slovenskem kulturnem prazniku je posnela Savinjska televizija. Prvič ste si jo lahko ogledali na predvečer praznika na omenjeni televiziji, od 8. februarja 2021 pa si jo je mogoče ogledati tudi na Youtubu, povezava do nje pa je na spletni strani Občine Polzela od 7. februarja 2021 od 8. ure dalje.


Spoštovani občanke in občani, kultura gre svojo pot. Kakor luč je. Večna je in povsod je. Hvala, ker segate po njej in sobivate z njo. In hvala, ker se ji boste poklonili tudi z ogledom te proslave. Tokrat seveda iz udobja domačega ambienta. Ustvarjalci proslave vam iskreno čestitamo ob slovenskem kulturnem prazniku in želimo, da ga praznujete prešerno in ponosno.


Jolanda Železnik

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi