Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
7°C
JUTRI
30°C
8°C
Oceni objavo

Navdihujoče nedeljsko popoldne z Ivanom Sivcem

V nedeljo, 25. februarja 2024, je v Domu krajanov Andraž nad Polzelo potekalo prijetno druženje s slovenskim pisateljem, publicistom, besedilopiscem, slavistom in etnologom Ivanom Sivcem. Popoldne so popestrili Vaški godci iz Andraža nad Polzelo in ljudski pevci Prijatelji iz Šmartnega ob Paki.

Ljudske pesmi in izročilo so dragocen del naše kulturne dediščine, ki se prenaša iz roda v rod ter nas povezuje s preteklostjo in koreninami našega naroda. Skozi besedila odražamo svojo zgodovino, običaje, verovanja in čustva ter ohranjamo bogato kulturno identiteto. K temu zagotovo pripomore tudi Ivan Sivec, ki velja za najplodovitejšega pisatelja in je že dve desetletji med prvimi najbolj branimi avtorji pri nas, prav tako pa je globoko povezan z našo kulturno dediščino.

V svojem govoru je naš gost Ivan Sivec dejal, da je pred dvema tednoma izdal svojo 184. knjigo, kar zagotovo potrjuje, da mu tako vsebine kakor tudi znanja ne zmanjka. Piše v raznovrstnih žanrih, a zdi se, da najraje ustvarja romane. Čeprav premore ogromno znanja, v svoja dela skoraj vedno vključi tudi besedo strokovnjakov, ki podprejo dogajanje v knjigi. Večkrat namreč izbere pomembne zgodovinske trenutke slovenskega naroda in jih poveže z zanimivo zgodbo. Pošalil se je, da največkrat izbere tako zanimivo zgodbo, da bralci pozabijo, da pravzaprav berejo zgodovinsko obarvano zgodbo, ampak nato skoznjo spoznavajo pomembne dogodke.

Prejel je več vidnih nagrad in leta 2019 najvišje državno odlikovanje, to je red za zasluge za narod. V obrazložitvi so zapisali, da ga je prejel za izjemno obsežen, raznolik in odmeven avtorski opus, ki neguje narodno zavest. Za zakladnico glasbenih besedil je prejel Souvanovo nagrado za življenjsko delo, postal je častni član Društva pesnikov slovenske glasbe in bil imenovan za častnega občana Občine Kostel. Leta 1996 je prejel Terseglavovo priznanje za odstiranje tem zamolčane slovenske zgodovine.

Nedeljsko popoldne je minilo, kot bi tlesknil s prsti, saj nas je Ivan Sivec popolnoma prevzel s svojim pripovedovanjem in nam na zanimiv način predstavil nekatere sklope bogate slovenske zgodovine. Po dogodku se je pomešal med občinstvo in z nekaterimi obiskovalci z veseljem izmenjal nekaj besed. Za rokav smo pocukali tudi njegovo ženo Sonjo, ki nam je zaupala, da je prebrala prav vse moževe knjige in je pravzaprav prva, ki jih dobi v roke.

Organizatorja nedeljskega popoldneva sta bila Občina Polzela in Kulturno društvo Andraž, bogato pogostitev ob zaključku kulturne prireditve pa so pripravile članice Kulinarične sekcije Andraž nad Polzelo.

 

Živa Avžner

Oglejte si tudi