Prvo soboto v marcu je graščina Novi Klošter ponovno zadišala po najboljših tortah v regiji! 8. Festival tort, ki ga organizira Društvo Dvorec, je tudi letos postregel z odličnimi slaščicami, srčno tekmovalnostjo in presenečenji.
Na tekmovanju je sodelovalo 10 izjemnih tort, poleg tega pa sta bili na voljo še 2 posebni torti za pokušino, ki so jih organizatorji pripravili posebej za obiskovalce. Prvič smo imeli tipični Christmas cake, ki je gospa Teresa iz Anglije pripravila za Festival.
Najboljše torte letošnjega festivala
Strokovna komisija je imela težko delo pri izbiri najboljše torte, saj so bile vse sladice prava umetnost okusov in estetike. Po dolgem premisleku so razglasili zmagovalce:
Prvo mesto je osvojila torta "Dotik ljubezen", ki jo je spekla gospa Marija Nemivšek iz Tabora. Njena torta je navdušila s prefinjenim mozaikom okusov – popolno harmonijo pistacije, maline, vanilje in sirnega moussa, sestavljenih v večplastno sladko mojstrovino. Kot posebno nagrado je prejela unikaten glinast podstavek za torto, ki ga vsako leto posebej za zmagovalca ustvari Mateja Horvat.
Drugo mesto je pripadlo članici Društva Dvorec, Klavdiji Sitar, ki je navdušila z inovativno torto "Gin mascarpone", pripravljeno z lastnim ginom.
Tretje mesto je pripadlo gospe Jožici Zagoričnik iz Podloga s torto čokolada s cristy in višnja.
Presenečenje: vrhunski slaščičarji v komisiji
Letošnje tekmovanje je zaznamovala tudi izjemna strokovna komisija, ki so jo sestavljali priznani mojstri slaščičarstva:
Marinka
Dobnik – pionirka vrhunskih pralin v Sloveniji in
ustanoviteljica Dobnik Ateljeja, kjer že 25 let ustvarja prefinjene
sladke mojstrovine.
Nineth Castillo – slaščičarka iz Gvatemale, izobražena na
Nizozemskem, v Belgiji in Španiji. Trenutno živi na Hrvaškem in združuje
svetovne okuse.
Naser Gashi – mojster francoskih sladic in ustanovitelj La
Ganache. Njegovo podjetje že 20 let izobražuje nove generacije slaščičarjev
s tečaji od enodnevnih do večmesečnih programov.
Sandi Planinšek – mladi, a priznani slaščičar in ustanovitelj Sugar
Queen akademije, kjer s svojo strastjo in znanjem navdihuje prihodnje
slaščičarje.
Z vsemi člani komisije se že dogovarjamo za nadaljnje sodelovanje, ki bi v prihodnje omogočilo še več izobraževanj in povezovanja v svetu slaščičarstva.
Med tekmovalci so se letos preizkusili tudi dve mladi dekleti, ki sta s svojo pogumom stopili ob bok izkušenim ljubiteljskim slaščičarjem. Da bi ju spodbudili k nadaljnjemu izpopolnjevanju, bomo poskusili zagotoviti štipendijo ali tečaj pri članih komisije, da se naslednje leto vrneta še bolj pripravljeni.
Kljub muhastemu vremenu, zaradi katerega je bil festival prestavljen v notranje prostore graščine, je bil obisk izjemen. Organizatorji iz Društva Dvorec smo ponosni, da festival vsako leto raste in pritegne vse več obiskovalcev.
Posebno zahvalo namenjamo petim mladim prostovoljcem, ki so pomagali pri organizaciji – od logistike in povezovanja dogodka do fotografiranja in postrežbe. Delo z mladimi je neprecenljivo, hkrati pa velik izziv, saj si prizadevamo, da jim nudimo priložnosti za pridobivanje novih izkušenj in mehkih veščin.
Hvala vsem podpornikom!
Festival ne bi bil mogoč brez Občine Polzela, Zavoda Tromostovje, donatorjev in vseh, ki ste kakorkoli prispevali k izvedbi dogodka. Posebna zahvala gre Pine Heaven iz Parižlja, ki je podprl festival.
Če želite pomagati pri prihodnjih festivalih – bodisi z idejami, donacijami ali prostovoljstvom – bomo vaše sodelovanje z veseljem sprejeli!
Se
vidimo naslednje leto na 9. Festivalu tort!





