Društvo Dvorec skupaj z Worder Fundation iz Anglje in Fundacijo Sursum iz Ljubljane sodeluje pri projektu Fatima. Ena izmed udeleženk, Vilma Pribac, rojena v Venezueli, je napisala članek o delavnici, ki so jo imeli v okviru tečaja. Presenetilo nas je, da je pisala v slovenščini, ki se je je v tem času naučila.
“V marcu je kot dopolnilni tečaj slovenskih začetnih in nadaljevalnih tečajev Fatima IV potekal kuharski tečaj priprave potice s kuharsko mojstrico Carol Lopez. Pojasnila nam je, da je potica tradicionalna slovenska jed in kraljica prazničnih jedi, še zlasti v velikonočnem času, ko je običaj, da jo blagoslovimo. Je del velikonočnega zajtrka, poleg šunke, pirhov in hrena. Potica predstavlja Kristusovo krono, pet rdečih pirhov spominja na kaplje krvi in Jezusove rane, hren simbolizira žeblje, s katerimi so Jezusa pribili na križ, šunka pa je Jezusovo telo.
Bilo je zabavno in zelo prijetno popoldne, udeleženke smo spoznale in izkusile celoten postopek priprave testa in nadeva ter upoštevale vsa priporočila in navodila. Ko je kuhinjo napolnil prijeten vonj po pečeni potici, smo vse skupaj pripravile mizo, krožnike, skodelice in jedilni pribor, nato pa potico okušale ob okusni kavi z mlekom, kar je ustvarilo prijetno vzdušje prijateljstva. Bila je zanimiva izkušnja, zahvaljujoč projektu Fatima in kuharski mojstrici Carol, ki je delila slasten recept.”
Carmen Maria Fernandez



