Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
11°C
TOR.
20°C
12°C
Oceni objavo

Dan gasilca GZ Žalec in 50 let PGD Andraž nad Polzelo

Praznovanje  dneva gasilcev Gasilske zveze (GZ) Žalec je bilo v soboto, 18. junija 2022, združeno s praznovanjem 50 let delovanja Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Andraž nad Polzelo in prevzemom  nove  motorne brizgalne znamke Rosenbauer  Fox, potekalo pa je na Športnem igrišču v Andražu nad Polzelo. Po dveh letih okrnjene prireditve je bila ta letos izvedena v enakem obsegu kot pred epidemijo. Prisotnih je bilo  več kot 400 gasilk in gasilcev.

Prireditev se je začela s slavnostnim prihodom osrednjega gosta, generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darka Buta, v spremstvu predsednika GZ Žalec Edvarda Kuglerja in predsednika PGD Andraž nad Polzelo Davida Zabukovnika. Zatem sta na prizorišče prikorakali častna četa in četa praporov 32 gasilskih društev GZ Žalec,  prapora GZ Žalec, praporov mladine in veteranov GZ Žalec ter gostujočih gasilskih društev pod vodstvom podpoveljnikov GZ Žalec Janka Lupšeta in Dušana Zabukovnika. Po predaji poročila najvišjemu gasilskemu predstavniku, ki ga je predal namestnik poveljnika GZ Žalec David Krk in za zaigrano slovensko himno godbenikov iz Liboj so sledili pozdrav predsednika GZ Žalec Edvarda Kuglerja, nagovor župana Občine Polzela Jožeta Kužnika in slavnostni govor osrednjega gosta, generalnega direktorja Uprave ZR RS Darka Buta. Ta je v nagovoru gasilcem izrazil hvaležnost za poslanstvo, ki ga opravljajo, poudaril je dobro sodelovanje gasilske zveze z upravo in podal nekaj informacij o aktivnostih na področju gasilstva.

Ob 50-letnici društva PGD Andraž je nato govoril njen predsednik David Zabukovnik in med drugim dejal: "Začeli smo z 29 člani, trenutno nas je v društvu 219 članov. Prvih 25 let je zaznamovalo zagotavljanje pogojev za delovanje. Odločitev o vzpostavitvi društva, zagotovitev prvih prostorov, nabava prve motorne brizgalne, nabava prvega gasilskega vozila, sestavljanje prvih desetin in zelo velik dosežek, gradnja novega gasilskega doma na novi lokaciji. Drugih 25 let zaznamuje intenzivno delo na vseh področjih delovanja društva. Opremili smo se s sodobno gasilsko tehniko, usposabljali članstvo, skozi različne aktivnosti skrbeli za vzdrževanje članstva v društvu in poskrbeli za investicijsko vzdrževanje gasilskega doma. V zadnjem obdobju smo ponosni na pridobitev večjega gasilskega vozila s cisterno z oznako AC 24/50, danes pa bomo svojemu namenu predali novo motorno brizgalno." Ob koncu govora je dejal, da bodo naslednji mesec  v Celju ponovno stiskali pesti za  mladinke Andraža, ki bodo nastopile na gasilski olimpijadi.

V nadaljevanju je predstavnik GZ Slovenije Branko Verk  podelil najvišja gasilska odlikovanja. PGD Andraž nad Polzelo je ob jubileju prejel gasilsko plamenico tretje stopnje, gasilsko odlikovanje za posebne zasluge pa sta prejela Ladislav Košec iz Ločice ob Savinji in Igor Kotnik iz Letuša.          

 


                Tone Tavčer

 

 

Oglejte si tudi