Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Človekov najboljši prijatelj naj bo pod nadzorom, saj ima kosmata ušesa




V zadnjem času se po družabnem omrežju Facebook pojavljajo objave sprehajalcev, ki se na različnih območjih Polzele počutijo ogroženi zaradi izpuščenih ali pobeglih psov, ki vladajo ulici in morda niso primerno socializirani. Pes je v rokah odgovornih lastnikov lahko najprijaznejše bitje na svetu. Za socializacijo psa poskrbi njegov lastnik.


Socializiran pes namreč po navedbah v strokovnih člankih ne pozdravlja in ne sili v vsa živa bitja, ki jih sreča, ampak se tak pes zna obnašati v urbanem okolju, v katerem živi, in se ne odziva pretirano na dražljaje, s katerimi pride v stik. Najpomembnejše točke, ki jih zajema socializacija, so: navajanje na druge pse, odnos do drugih ljudi in odnos do drugih živali. Za vse to pa je odgovoren skrbnik psa. Vsak skrbnik živali naj bi z ustrezno vzgojo in šolanjem ter drugimi ukrepi poskrbel, da ta ni nevarna okolici.


Kako naj ravna človek, če mu med sprehodom po ulici ali cesti v domačem kraju na pot priteče lajajoči pes, ki se zaganja vanj ter v njegovega psa na povodcu in nič ne kaže, da je prijateljsko razpoložen?


Če pogledamo pravni red Republike Slovenije, ugotovimo, da morajo skladno z 11. členom Zakona o zaščiti živali biti vsi psi na javnem mestu na povodcu, za kar mora poskrbeti skrbnik psa. Skrbnik pa je vsakdo (pravna ali fizična oseba), ki odgovarja za žival, ne glede na to, ali je njen lastnik ali zanjo le skrbi. Javno mesto je vsak prostor, ki je brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopen vsakomur, razen površin, kjer ni pričakovati večjega števila ljudi. 
Posebej so določena pravila glede nevarnega psa, torej psa, ki ogroža okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kaže svoje napadalno vedenje do človeka ali je ugriznil človeka ali žival. V tem primeru je zadeva še nekoliko strožja. Področje ureja 12. člen Zakona o zaščiti živali, ki navaja: »Skrbniki živali morajo zagotoviti fizično varstvo nevarnih živali. Skrbniki nevarnih psov morajo zagotoviti fizično varstvo psov na enega izmed naslednjih načinov: da so psi na povodcu in opremljeni z nagobčnikom, da so zaprti v pesjaku ali objektu, da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 m, ki je na vhodu označena z opozorilnim znakom.«
Boris Pesičer, pomočnik komandirja s Policijske postaje Žalec, je povedal: »Sankcija za lastnika, ko pes prvič napade človeka ali drugega psa, je 400 evrov, ko pa je pes prepoznan in uradno zabeležen kot nevaren pes, pa je sankcija 800 evrov.« Kako torej ravnati, če se počutimo ogroženi in je nas ali našega psa takšen izpuščen pes že napadel. In to potem, ko ne pomaga niti odprt pogovor z lastnikom te živali, saj ti po navadi zamahnejo z roko in smejoč se pojasnijo: »Saj moj pes pa ni nevaren. Nič vam ne bo naredil!« Pesičer je komentiral: »Nikoli ne vemo, kako se bo kakšna žival odzvala. Žival se namreč odzove intuitivno. V primeru ogroženosti zaradi spuščenega psa naj ljudje mirno pokličejo številko 113 ali direktno na lokalno policijsko postajo. Takšne prijave obstajajo. Ne morem reči, da jih je veliko ali malo. So. In na vsako prijavo se odzovemo. Preverimo prijavo. Izdamo odločbo. Občani, ki so ogroženi, ko jih napade pes, naj takoj pokličejo! Dlje časa bo preteklo od dogodka, manj možnosti bo za izsleditev lastnika psa.«
Pogosto se ljudje po več srečanjih z napadalnim ali vsiljivim psom, ki se prosto sprehaja, obrnejo tudi na zavetišča. Matic Lenko, vodja zavetišča Zonzani, nam je povedal: "Poznamo nekaj primerov izpuščenih psov s Polzele. Po navadi je postopek tak, da če pokličete v zavetišče, pridemo in psa odpeljemo. S tem naredimo v zavetišču zaznamek, da je bil najden pes. Psa vrnemo lastniku in lastnik mora poravnati vse stroške omenjenega postopka. Če je tak kuža večkrat izpuščen in brez nadzora lastnika ter se prosto sprehaja po javnih površinah in je še napadalen do mimoidočih, se lahko v naslednji stopnji poda prijava na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, včasih znano kot Vurs, ali veterinarsko inšpekcijo. Vendar s tem še ničesar ne rešimo. Najbolje je, da ogroženi pokliče policijo in tudi ta naredi uradni zaznamek. Na splošno želim poudariti, da smo zavetišča in društva za zaščito živali nemočna in da imajo še največjo moč zbrani dokazi, kot so fotografije teh psov, ki se prosto sprehajajo, ter čim več uradnih zaznamkov. Če pa se zgodi ugriz ali prometna nesreča, se stvari še bolj zapletejo, vendar se takrat začnejo tudi razpletati. Žal mi je, da nekateri lastniki ne premorejo dovolj odgovornosti do svojega psa in da sploh prihaja do tovrstnih težav."
Še vedno velja, da je pes človekov najboljši prijatelj. In pasje življenje že dolgo ni več prispodoba za slabo življenje. Večini se dandanes dobro godi. Ampak pes je pes, ima kosmata ušesa in je lahko tudi nepredvidljiv ter nevaren. Če povzamemo: lastniki, psa na povodec! Kužki naj bodo pod nadzorom, saj so drugače izgubljeni in prepuščeni sami sebi, pa še okolica je prestrašena.
Bina Plaznik
Foto: Bina Plaznik, arhiv Zonzani, Facebook




Oglejte si tudi