Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-1°C
SOB.
13°C
3°C
Oceni objavo

Jubilejnih 90 let Antona Šalamona

Anton Šalamon se je rodil 6. avgusta 1930 v Ločici pri Vranskem mami Tereziji in očetu Antonu. Živeli so na manjši kmetiji. V družini je bilo do takrat pet članov. Ker ni bilo dovolj prihodkov za preživljanje, je bil oče prisiljen prodati kmetijo. 

 

Zaposlil se je v rudniku Zabukovica. Zaradi velike razdalje do službe so se preselili v Šešče, kjer se je družina povečala še za tri družinske člane. Po končani osnovni šoli, ki jo je obiskoval v Sv. Pavlu pri Preboldu, se je Anton zaposlil v Tekstilni tovarni Prebold, kjer je spoznal bodočo ženo Alojzijo s Polzele, s katero se je leta 1954 poročil.

 

Po služenju dvoletnega vojaškega roka v Srbiji se je v Tekstilni tovarni Prebold ponovno zaposlil, zaradi slabe plače in pogojev dela pa si je novo zaposlitev kmalu poiskal v Sipu Šempeter. Ob delu je opravil kovinarski tečaj in opravljal različna dela. Po rojstvu prve hčerke Dragice, leta 1956, sta se z ženo odločila, da si zgradita svojo hišo, tudi s pomočjo ženinega očeta Cirila. Kmalu se je družina povečala za tri člane, Darka, Kristino in Toneta. 

 

Z ženo Alojzijo sta dočakala zasluženo upokojitev. Takrat sta postala aktivna še v vaškem okolju. Oba sta bila aktivna v organizacijskem odboru za prireditev »Srečanje vaščanov Ločice ob Savinji«. To prireditev so ponovili še nekajkrat. Leta 2013 se je Anton moral sprijazniti s situacijo, ko je ostal brez svoje ljubljene osebe. Umrla mu je žena Antonija. Tako je ostal s sinovoma in hčerama, ki so mu polepšali dneve z vnuki in vnukinjami. Dandanes, ko se zberejo na družinskem srečanju, ima okoli sebe že sedem vnukov in vnukinj ter kar štiri pravnuke. Poleg veselja do petja je Anton aktiven še na področju rekreacije. Ob lepem vremenu še vedno prehodi nekaj kilometrov na dan, ob slabem vremenu pa sede na sobno kolo in opravi kakšen sprehod po stopnicah. Za zabavo si zaigra še na električne klaviature. 

 

Ob praznovanju visokega jubileja smo ga obiskali župan Občine Polzela Jože Kužnik, duhovnik Vlado Bizjak ter predstavniki Rdečega križa, Karitasa in Društva upokojencev Polzela. Slavljenca so obiskali tudi vsi štirje otroci, dve hčeri in dva sinova. Ob upoštevanju varnostnih ukrepov, vse se je dogajalo v naravi, smo malo pokramljali in zapeli, saj je slavljenec že od nekdaj rad prepeval. 

 

Igor Pungartnik

Oglejte si tudi