Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
1°C
SOB.
13°C
4°C
Oceni objavo

PROGRAM KARTUZIJANSKE POTI VINA IN ZELIŠČNIH NAPITKOV

SPOROČILO ZA JAVNOST

Žiče, 6. 8. 2020

Turistično društvo Žička gorca Žiče, v sodelovanju z Občino Slovenske Konjice in s Turistično informacijskim centrom Slovenske Konjice ter podporo Krajevne skupnosti Žiče odpira vrata v posebno vasico Žiče, po kateri se imenuje znameniti kartuzijanski samostan v dolini Sv. Janeza Krstnika – Žička kartuzija. Žiče so obdarjene z mnogimi še neodkritimi naravnimi in kulturnimi danostmi in le malokdo ve, da so kartuzijani na tem področju že pred 800 leti pridelovali vina in zeliščne napitke. Prav to bogato izročilo vam želimo v sodobni obliki predstaviti v soboto, 15. avgusta 2020, z dogodkom Kartuzijanska pot vina in zeliščnih napitkov.

Čeprav so Žiče majhna vas, imajo za svojo geografsko majhnost neverjetno velik potencial za kvalitetno turistično ponudbo. V Žičah je namreč že veliko uveljavljenih ponudnikov, prepoznanih na državni ravni in celo širše – v naših vrstah imamo inovativno mlado kmetico 2019 po izboru slovenske javnosti Katjo Temnik z zeliščnega vrta Majnika, tudi prejemnico letošnjega bronastega občinskega grba ter nosilko naslova najboljši podjetnik v kmetijstvu Agrobiznis 2020; pa začetnika obujanja starih obrti na Slovenskem – pletarstvo, žganjekuha in vinogradništvo Kalšek Podkrajšek; nato so tukaj še večkratni prejemniki zlatih in drugih priznanj kakovosti na Dobrotah slovenskih kmetij in vinogradniških tekmovanjih: Polona Ratajc s pridelavo ekološke aronije Aronita, vinogradništvo Kobale, Čerjakova gorca, klet Kračun, in da ne pozabimo še enega zelo redkih delujočih mlinov na vodo in žago Bezenšek … Povezovanje teh priznanih lokalnih ponudnikov z izjemno kvalitetnimi izdelki predstavlja nov turistični produkt v naši občini s potencialom, da se v prihodnosti razvije v dogodek, ki bo poleg obiskovalcev iz cele Slovenije privabil tudi goste iz tujine.

Glavni namen dogodka je torej predstavitev bogate naravne, kulturne in duhovne dediščine kartuzijanov v povezavi z butičnimi žiškimi ponudniki, spodbuditi prepoznavnost kvalitetnih lokalnih ponudnikov in naravnih danosti našega kraja. Poseben izziv nam predstavlja povezati vaščane, lokalne ponudnike, krajevno skupnost in turistično društvo s skupnim namenom trajnostnega razvoja kraja, ki bo v skladu z glavnimi dolgoročnimi nacionalnimi smernicami razvoja slovenskega turizma: zeleno, butično, trajnostno

Kartuzijanska pot vina in zeliščnih napitkov predstavlja tudi korak k turističnemu razvoju cele doline Svetega Janeza Krstnika, v kateri leži Žička kartuzija, kjer so bili postavljeni duhovni in kulturni temelji današnje Evrope. S tem dogodkom želimo podpreti in promovirati turistično destinacijo Rogla-Pohorje, tako med občani občin v destinaciji kot na nacionalni ravni. Trajnostno se z zgodbo in aktivnostmi  povezujemo z razvojno strategijo destinacije LAS in s strategijo občine Slovenske Konjice. Trajnostna naravnanost projekta je izražena s spoštovanjem naravne in kulturne dediščine ter s promocijo butičnega, zelenega turizma; pomemben prispevek k razvoju sodobnega turizma, ki spoštuje naravo in prometno varnost, pa je tudi možnost brezplačnega avtobusnega prevoza, ki nam ga je v duhu dobrega lokalnega sodelovanja podarilo podjetje Avtobusni prevozi Anita Lipičnik. 

Turistično društvo Žička gorca je aktivna organizacija na področju Žič, ki se redno povezuje z drugimi lokalnimi in ostalimi slovenskimi organizacijami. Letno izvaja najmanj 16 aktivnosti, med katerimi je tudi mednarodni turnir Pandolo. Poslanstvo društva je med drugim tudi gradnja butičnega zelenega turizma v Žičah, spodbujanje razvoja kvalitetnih žiških ponudnikov ter novih turističnih produktov v naših krajih.

 

PROGRAM KARTUZIJANSKE POTI VINA IN ZELIŠČNIH NAPITKOV

V prijetnem vzdušju se bomo 15. avgusta med 9. in 18. uro organizirano sprehodili med trtami Žičke gorce. Odstrli bomo utrinke zgodovine Žič, tega duhovno in vinorodno bogatega kraja. Sprehod bomo pričeli pod vaškim kozolcem.  Na cerkvi Sv. Petra si bomo ogledali čudovito fresko Svetega Krištofa, se sprehodili do zeliščnega vrta Majnika, kjer vam bo mlada inovativna kmetica 2019 po izboru javnosti in najboljša podjetnica v kmetijstvu 2020 Katja Temnik skupaj z mamo Majdo postregla dišeče ekološke zeliščne čaje in napitke. Nato nas bo pot vodila še proti Škednju k Bezenškovim – k eni izmed redkih še delujočih žag v Sloveniji z mlinom. Od tam se bomo napotili do središča Žič, kjer si bomo na dvorišču prenovljene mogočne kartuzijanske pristave privoščili napitek iz ekološke aronije znamke Aronita, prejemnice zlatega priznanja Dobrot slovenskih kmetij. Ko si bomo obliznili prste po kartuzijanski enolončnici, se bomo okrepčali s prav posebno kavo v bližnji kavarni S-Caffe. Nato bo pravi čas, da se sprehodimo do vznožja Žičke gorce, domovanja naših priznanih vinogradnikov. Začeli bomo pri domačiji Kalšek-Podkrajšek, kjer nam bodo postregli z izvrstno domačo penino. Ta nam bo dala moči, da se povzpnemo po Žički gorci in obiščemo priljubljeno Čerjakovo gorco ter poskusimo izvrstno vino v kleti Kračun. Kot se za vse dobre stvari spodobi, nas jagoda na torti čaka na koncu: degustacija vinogradništva Kobale – večkratnega prejemnika zlatega priznanja.

Po kartuzijanski poti vina in zeliščnih napitkov nas bo vodila turistična vodnica Nina Buh (https://www.facebook.com/SloveNinaBuh).

Program bo spremljala tržnica žiških dobrot pri Kulturnem domu. Kartuzijanski zajček pa bo navduševal otroke.

Brezplačen avtobusni prevoz iz Vitanja, Zreč, Slovenskih Konjic, Oplotnice in Loč bo nudilo podjetje Avtobusni prevozi Anita Lipičnik.

Časovnica dogodka:
9.00 - prijava udeležencev pri vaškem kozolcu (parkirišče pri OŠ)               
9.30 - freska Sv. Krištofa na cerkvi Sv. Petra
10.15 - zeliščni vrt Majnika
11.15 - stari mlin in žaga Bezenšek
12.15 – Aronita pri kartuzijanski pristavi
13.00 - kartuzijanska enolončnica pri kulturnem domu
13.45 - kavarna S-Caffe
14.30 - vinogradnišvo Kalšek - Podkrajšek
15.15 - Čerjakova gorca
16.00 - klet Kračun
17.00 - vinogradništvo Kobale
18.00 - zaključek dogodka

Cena dogodka je 15€ (+ kavcija za srednjeveški kelih 7€). Za otroke do 12. leta je udeležba brezplačna.

Zaradi omejenega števila udeležencev so PRIJAVE OBVEZNE do četrtka, 13. avgusta 2020 oz. do zapolnitve mest. Prijave zbiramo na fb strani: Td Žička Gorca, e-naslovu: kartuzijanska.pot@gmail.com, telefonski številki: 031/301/619 (Rosana) ali preko spletnega obrazca.

Dostop do spletnega obrazca: https://docs.google.com/forms/d/1I23SZhqyA0TKBe4xaxOGwb-8apWZmvlVHVNUWqM4lTE/edit?usp=sharing

Vabljeni na edinstven sprehod med kartuzijanskimi okusi!

Oglejte si tudi