Logo MojaObčina.si

Oplotnica

JUTRI
29°C
18°C
NED.
29°C
17°C
3759

POMEN TRAJNOSTNE MOBILNOSTI V TURIZMU: OPLOTNICA

Trajnostna mobilnost je pojem,  s katerim se dandanes vse pogosteje srečujemo.

Za vas smo preverili,  kaj sploh je trajnostna mobilnost?

Predvsem gre za vzpodbujanje trajnostnih potovalnih načinov, ki ne vključujejo porabo goriva ali pa je le-ta zmanjšana. Takšni načini mobilnosti so hoja, kolesarjenje ter javni promet. Takšno potovanje vzpodbuja minimalno obremenitev okolja. Cilj trajnostne mobilnosti je predvsem njena dostopnost. S trajnostnimi načini mobilnosti ljudem dajemo pot do boljšega počutja in zdravja. Zmanjšana uporaba motornih vozil pa pripomore k zmanjšanju negativnih vplivov na bivalno okolje ter zrak, ki ga vdihavamo. Narava nam bo hvaležna, prav tako pa nam bo hvaležno naše telo.

V turizmu se zavzemamo, da se tržijo produkti, ki vključuje te vrste potovalnih načinov. Temeljna usmeritev slovenskega turizma je sama po sebi trajnostna in okolju prijazna. V občini Oplotnica sledimo takšnim smernicam.

Med 16. - 22. 9. 2022 Občina Oplotnica, v sodelovanju s TIC Oplotnica ter TIC Zreče, organizira pester program, ki bo trajnostno naravnan. Občanom ter občankam bomo na dogodkih predstavili vse možne opcije ter načine trajnostne mobilnosti. Tako bomo širšo javnost informirali o načinih transporta, ki so za nas še vedno alternativni. Informiranost ljudi igra glavno vlogo pri vzpostavljanju trajnostne mobilnosti v nekem okolju. Prav to želimo s temi dogodki doseči.

Občina Oplotnica se je v okviru destinacije Rogla Pohorje, ki obsega Občino Zreče, Slovenske Konjice ter Vitanje, to poletje zavezala k trajnostni mobilnosti na vseh področjih trajnostne mobilnosti ter s tem k boljši dostopnosti in povezanosti med občinami po destinaciji. Organiziran je, tako imenovan »HOP ON HOP OFF BUS«, ki v juliju in avgustu povezuje vse 4 občine, ter njihove glavne znamenitosti. Prometna infrastruktura je tako bila zagotovljena s povezovanjem vseh 4 občin in turistom, kot tudi domačinom, omogoča potovanje brez avtomobila.

E-mobilnost, predstavlja nov koncept okolju prijazne mobilnosti. Vse bolj priljubljen način transporta je odslej na voljo tudi v TIC Oplotnica. Od letošnjega leta dalje je v TIC Oplotnica na voljo izposoja električnih koles, ter paketi doživetij z E kolesi, ki vključujejo znamenitosti sosednjih občin. S tem načinom potovanja pa ne varujemo le okolja, (omejevanjem toplogrednih plinov v naše okolje) ampak poskrbimo, da je potovanje tiho, ekonomično ter zabavno.

To leto izpostavljamo tudi pohodništvo. V sodelovanju s Planinskim društvom Oplotnica, Turističnim ribiškim društvom Oplotnica ter Turističnim društvom Trta,  smo v letošnjem letu dali poudarek našim pohodnim potem. Vsa omenjena društva dobro poznajo poti ter jih skrbno urejajo. Tukaj velja omeniti: Učno pot Oplotniški vintgar, Turistično sprehajalno pot Partovec ter Pot k Tehniki Mernik. Prav tako letos izpostavljamo lepoto teh poti, ki niso le pohodne,  temveč služijo kot sprostitev v naravi na način, ki nam je dandanes ob hektičnem dogajanju, nujno potreben.

Ne smemo pa pozabiti tudi na dobro lokalno hrano. Trajnostna mobilnost je tesno povezana z zdravim načinom življenja. Zdravo življenje pa je tesno povezano z zdravo prehrano. V Oplotnici imamo s tem namenom vsako soboto od 7:00 – 10:00  ure odprto tržnico, domačih, lokalnih dobrot. V sklopu tedna mobilnosti pa se bo tukaj odvijal tudi dogodek, »Moja domača kuh'na«, na katerem se bodo gostinci, društva ter rokodelci predstavili z lokalnimi dobrotami, ki jih naša destinacija ponuja.

Upam, da smo vam vsaj malo približali trajnostno mobilnost, predvsem pa se veselimo sodelovanja in druženja z Vami.

 

https://www.care4climate.si/sl


 

Avtor: Arina Pušnik

TIC Oplotnica

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi