Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

PSI NA JAVNIH POVRŠINAH

Čeprav vedno več ljubiteljev živali za svojimi štirinožnimi ljubljenčki skrbno pobira iztrebke, se še vedno najde kdo ki tega ne počne. Zato ponovno opozarjamo na problem, ki ga povzročajo iztrebki naših ljubljenčkov.

 

Odlok o javnem redu in miru v Občini Oplotnica (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 63/15) v  VI. poglavju  določa obveznosti lastnikov in vodnikov psov ter drugih živali.

 

Le – ta prepoveduje voditi pse in druge živali na:

-       otroška in športna igrišča;

-       zelenice v bližini vzgojno – varstvenih ustanov;

-       površine, ki so označene s posebnimi oznakami, ki prepovedujejo vodenje psov.

 

Lastnik ali vodnik psa in drugih živali je dolžan za živaljo počistiti  iztrebke. V ta namen je dolžan imeti s seboj ustrezen čistilni pribor za pobiranje  iztrebkov in ga ob pozivu pokazati pristojnemu organu. Vsak vodnik živali je v urbanem okolju dolžan upoštevati in uporabljati označene koše, ki so namenjeni mešanim komunalnim odpadkom.

 

Odlok določa globo za lastnika oziroma vodnika psa, če v primeru onesnaženja teh površin s pasjimi iztrebki le – teh ne odstrani, v višini 40 €.

 

Nadalje je potrebno opozoriti, da predstavlja srečanje s psom, ki je brez nadzora, določeno nevarnost. Če želimo otrokom in vsem občanom zagotoviti zdravo okolje ter zmanjšati nevarnosti, ki jim grozijo, moramo sodelovati vsi, predvsem lastniki psov.

 

Zakon o zaščiti živali (Uradni list RS, št. 38/13 – UPB, 92/20 in 159/21) v 11. členu določa, da mora skrbnik hišnih živali z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali. Skrbnik živali mora z ustrezno vzgojo in šolanjem psa oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici. Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.

 

Nadzorstvo nad izvajanjem tega zakona in na njegovi podlagi izdanih predpisov neposredno opravljajo uradni veterinarji, kmetijski, lovski, ribiški inšpektorji ter inšpektorji, pristojni za ohranjanje narave in policisti, vsak v okviru svojih pooblastil in pristojnosti.

 

Poleg policistov, ki imajo pristojnost nadzora nad izvajanjem fizičnega varstva psov na javnih mestih, je ta pristojnost dodeljena tudi občinskim redarjem. Lastniku psa, ki na javnih mestih na zagotovi fizičnega varstva za svojega psa, se lahko izreče globa v višini 200 €.

 

 

mag. Nataša Kos

Skupna občinska uprava, NOE Medobčinska inšpekcija in redarstvo

Oglejte si tudi