Logo MojaObčina.si

Oplotnica

JUTRI
18°C
10°C
TOR.
18°C
8°C
3969

OBVESTILO – PITNA VODA

Datum: 13. 9. 2022

OBVESTILO – PITNA VODA

Glede na razne informacije oziroma dezinformacije iz terena pojasnjujemo dejansko dogajanje na vodovodnem sistemu v upravljanju Komunale Slovenska Bistrica.

·         Trditve, da vodna zajetja niso obnovljena ter da vodohran v Lačni Gori pušča vodo, ne držijo. 

Vodna zajetja in vodohran Lačna Gora so bili že v preteklih letih sanirani (leti 2017 in 2019).

·         Trditev, da je na Pohorju vode dovolj in da je sramota, da občina vozi vodo s pomočjo gasilcev, tudi ne drži.

Večina vodovodnih sistemov, ki so vezani na vodne vire s Pohorja, imajo podobne težave.  Tudi tu  gasilska društva zagotavljajo prevoze  pitne vode  za posamezna naselja (Zlakova, Vitanje, Videž, Frankolovo, Božje, Cezlak).

·         Da je suša prizadela tudi Pohorje, se lahko tudi sami prepričate s pogledom na vodotoke Oplotniščica, Gračenica, Boženica, Čadramščica.

·         Zakaj je prišlo do težav z zagotavljanjem zadostnih količin pitne vode v Oplotnici?

Zaradi zmanjšanja izdatnosti vodnih virov za približno eno tretjino ter dodatni priklop treh naselij v naši občini: Malahorna, Markečica, Markečica – Drage na komunalno vodo, saj je slednjim zmanjkalo oziroma so se izsušili vodni viri, s katerimi so se prej omenjena naselja skrbela sama s svojo vodo za potrebe gospodinjstev in kmetovanja.

Seznanjeni pa smo tudi, da se dogaja nekontroliran izpust pitne vode iz sistema. Vrši se en-krat do dva-krat tedensko, ko nam čez noč nekontrolirano odteče  neznano kam več kot 100 m3 pitne vode. Komunala Slovenska Bistrica zato izvaja kontrole in preglede na terenu, da ugotovi, na kateri liniji je ta nekontroliran izpust. Naj poudarimo, da ne gre za napako oziroma okvaro, ker bi v tem primeru bila izguba konstantna.  To pa se dogaja le v omejenem času in le en-krat do dva-krat na teden.

Ko bo Komunala Slovenska Bistrica uspela ugotoviti, kdo in na kakšen način to izvaja, bomo lahko prenehali z dovažanjem vode ter povzročitelja primerno sankcionirali.

Do takrat pa bomo še naprej zagotavljali zadostne količine pitne vode na enak način kot do sedaj.

Zahvaljujem se občankam in občanom za razumevanje in strpnost ter Komunali Slovenska Bistrica, vsem gasilskim društvom in občinski upravi za ves trud in delo pri zagotavljanju pitne vode.

Matjaž Orter

župan

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi