Logo MojaObčina.si

Oplotnica

DANES
27°C
12°C
JUTRI
18°C
14°C

Povabilo

Brdo, 26.08.2020

 

Čebelarska zveza Slovenije se 12.  septembra 2020 odpravlja na pohod, ki je namenjen našim otrokom s sladkorno boleznijo. Projekt »Korak zase, korak za sladkorčke« smo začeli ustvarjati že takoj na začetku tega leta, vendar nas je novi koronavirus COVID – 19 premagal in zaustavil celoten svet. Tako smo bili primorani pohod prestaviti na kasnejši datum.

NIJZ je dal pozitivno mnenje za izvedbo omenjenega dogodka, seveda s priporočili, katera trenutno veljajo.

 

Vse slovenske čebelarje in podpornike vabimo na dobrodelni pohod na Lukovico. Na sedež ČZS se lahko odpravite vsak od svojega doma ali z nami prehodite le zadnji del poti. Poleg poti predsednika ČZS Boštjana Noča, ki se bo na 58 km pot odpravil iz domače Žirovnice, bomo hodili tudi iz smeri Dobrova pri Ljubljani kjer je pot dolga 30 km in iz smeri Trojan v dolžini 20 km. Zaključna prireditev bo potekala na odprtem prireditvenem prostoru pod Čebelarskim centrom Slovenije ob 16. 30 uri.

 

Pomagate lahko tudi s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo sladkorcki5 na številko 1919. Tako lahko prispevate 5 €.

 

Da pa ne bomo samo hodili, smo ta dan namenili celodnevnemu čebelarskemu dogajanju v Čebelarskem centru Slovenije in njeni okolici ter obogatili program s stojnicami ponudbe medenih izdelkov, tipičnih slovenskih medov iz shem kakovosti in lokalnih pridelovalcev hrane, ki bodo potekale od 12. ure dalje. Tudi otroci bodo imeli na voljo različne delavnice.

Na odprtem prireditvenem prostoru pod Čebelarskim centrom Slovenije bo poskrbljeno za hrano in pijačo. Članice zveze kmetic Slovenije se bodo predstavile s »POTICO VELIKANKO«, pekli bomo »ŠMORN«, ki ga bodo veseli tudi sladkorni bolniki. Na zaključni prireditvi, ki se bo pričela ob 16.30 uri, bo Loterija Slovenije predstavila novo srečko ČEBELARKA, ki je plod sodelovanja Loterije Slovenije s ČZS. Srečko bodo prejeli vsi udeleženci prireditve ter pohoda in zagotovo bo zanimivo izvedeti, kdo bo prvi srečni nagrajenec podarjene srečke. Za zabavo bo med drugimi poskrbel Rado Mulej, ki bo predstavil svoj »medeni ginBee« in pripravil COCKTAIL SHOW. Sledil bo zaključek prireditve z znanimi slovenskimi glasbeniki in izvajalci, na katerem bodo  nastopili: 

  • Ob 16.30 uri Godba Lukovica,  ( sprejem pohodnikov) 
  • Ob 17.00 uri Čarodej Toni ( program za otroke
  • Ob 17.30 uri Denis Porčič - Chorchyp, 
  • Ob 18.00 uri Patricija Štifter - Riya, 
  • Ob 18.30 uri Daniel Popovič, Rok Ferengjain 
  • Ob 19.00 uri Miran Rudan,  
  • Ob 19.30 uri Rok Ferengja

Celoten program bo povezoval Klemen Bunderla.

 

V prireditvenem prostoru bo poskrbljeno za hrano in pijačo.

 

V sončni dvorani ob Osnovni šoli Janka Kersnika na Brdu pri Lukovici bo v organizaciji JSSČ  potekala »ApiSlovenijo v malem« – strokovna predavanja za čebelarje in uporabnike čebeljih pridelkov.

Program:

12.30–13.30: Strokovna razprava za širšo javnost: Uporaba cvetnega prahu in čebeljih pridelkov v prehrani ljudi 

Na strokovni razpravi bomo pozornost namenili hranilni sestavi in uporabi cvetnega prahu, ki ga ljudje vse več vključujejo v svojo prehrano. Posebej bomo poudarili tudi uporabo čebeljih pridelkov v prehrani sladkornih bolnikov. Strokovna razprava bo namenjena izmenjavi mnenj in izkušenj pri uživanju cvetnega prahu in drugih čebeljih pridelkov.

Sodelujoči: Brane Borštnik, Franc Šivic, Damjan Justinek, dr. med., dr. Nataša Lilek.

13.30–15.00: Problematika zdravstvenega varstva čebel po svetu in izzivi pri njenem reševanju – dr. Fani Hatjina

Dr. Fani Hatjina je predsednica znanstvene komisije o zdravstvenem varstvu čebel pri Apimondii, sicer pa tudi raziskovalka na Inštitutu za kmetijstvo in vodja inštituta za zootehniko in čebelarstvo v Grčiji. Za prevod bo poskrbljeno.

15.00–15.30: Kaj vse lahko ponudi čebelarstvo – Štefan Šemen

Štefan je izbral čebelarstvo za svoj poklic. Ohranjanje na trgu in prepoznavnost zahtevata nenehno prilagajanje in izvirnost v ponudbi čebelarstva. Na kakšen način se tega loteva Štefan in kako kljubuje slabim letinam, izveste v predstavitvi njegove čebelarske prakse.

15.30–15.45: Podelitev priznanj najboljšim vzrejevalcem v preteklem obdobju – dr. Peter Kozmus

 

V dvorano bomo sprejeli 250 ljudi. Ker je število mest omejeno, vse lepo prosimo, da si svoje mesto rezervirate pravočasno, tako da to sporočite ga. Ines Zajc Žunič na e- naslov ines.zunic@czs.si. Vaše podatke potrebujemo zaradi priprave sedežnega reda!    

Čebelarska zveza Slovenije bo poskrbela za varnost obiskovalcev v skladu z navodili NIJZ. Vse udeležence pa naprošamo, da se držijo priporočil NIJZ-a in upoštevajo fizično  razdaljo med obiskovalci, uporabljajo maske na odprtem in v zaprtem prostoru ter poskrbijo za razkuževanje rok. Dogodka se udeležite le zdrave osebe!

                                          

 

Se vidimo, do takrat pa lep pozdrav.

 

Boštjan Noč, predsednik

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi