Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
4°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Oplotniški upokojenci na IZLETU V NEZNANO

Oplotniški upokojenci v Kamniku

Člani Društva upokojencev Oplotnica so se srečni in polni novih vtisov vrnili z izleta V NEZNANO.

Četrtkovo jutro, na dan odhoda, jih je pričakalo z dežjem, a je le ta samo umil cesto, da so se peljali po čisti.

Po kratkem postanku v Lukovici so se odpravili proti cilju-mestu Kamnik. Mesto se prvič omenja 1229. leta. Po vodenju skozi stari del mesta so se povzpeli na Mali grad, ki je skalna vzpetina nad starim jedrom Kamnika. Sledil je ogled cerkve Svetega Jakoba ob frančiškanskem samostanu. Oči so jim zasijale ob vstopu v kapelo božjega groba , ki je urejena v hodniku ob prezbiteriju redovne cerkve in je svojevrstna Plečnikova umetnina, polna simbolike.

Nato so se odpravili na obisk v rojstno hišo Rudolfa Maistra, tam so si ogledali prostore in se z vodičko sprehodili skozi njegovo življenje.

Sledila je vožnja z avtobusom mimo nekoč uspešnih tovarn in danes zapuščenih, preraščenih z grmovjem in visoko travo. Titan, Utok, Svilanit, Stol, KIK- smodnišnica, ostala so le še imena na zidovih tovarn. Omeniti pa velja, da je danes še vedno uspešna ETA Kamnik. Gorčico izdeluje po istem receptu že 95 let.

Nazadnje so se odpravili v smodnišnico, kjer so jim na šaljiv način prikazali resnična dogajanja iz časa začetka propadanja tovarne. Vsi udeleženci so bili prisotni na seji delavskega sveta. Smehu ni bilo konca.

Po ogledih na ravnini pa je sledil še » vzpon » na Mengeško kočo , kjer jih je čakalo zasluženo kosilo.

Po 20 minutah hoje v hrib, so zagledali kočo sredi gozda. Čudovit pogled na vse strani!

Prijazen oskrbnik pa je poskrbel tudi za vse, ki težko hodijo. Že v dolini jih je pričakal s kombijem in se kar dvakrat znova vrnil.

Izlet so zaključili v prijetnem vzdušju in se že na avtobusu dogovarjali o naslednjem srečanju.

 

Oglejte si tudi