Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
0°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Koncert Zbora Slovenske Filharmonije na Prihovi

Pretekli konec meseca, se je na Prihovi odvijalo praznovanje 250 - letnice obstoja samostojne župnije, saj je pred tem je bila Prihovska cerkev podružnica pražupnije Slovenske Konjice.

Jubilej se je obeležil že na predvečer slovesnega praznovanja, v soboto, 27. 2. 2016, ko je v župnijski cerkvi na Prihovi potekal koncert Zbora Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigentke Martine Batič, kar je bilo za župnijo zgodovinskega pomena. Čeprav je ta profesionalni pevski sestav že pred leti gostoval v Oplotnici in lansko leto v Slovenskih Konjicah, je bil tokratni koncert drugačen. Filharmoniki so ga posvetili 250-letnici župnije, hkrati pa je bil koncert posvečen spominu na pokojnega duhovnika dr. Ludvika Počivavška, ki je deloval tudi na Prihovi in bil dolgoletni imetnik abonmaja in podpornik Zbora Slovenske filharmonije ter organizator obiskov vokalnega abonmaja za širšo javnost. Zboristi Slovenske filharmonije so predstavili pester program iz različnih stilnih obdobij s poudarkom na sakralni glasbi. Ob tej priložnosti so ob ubranih glasovih profesionalnih pevcev zazvenele tudi prihovške orgle, ki so za župnijo pravi glasbeni biser in so bile na novo postavljene leta 2000. Koncert si je ogledalo nekaj čez 300 ljudi, ki so cerkev Matere Božje na Prihovi prijetno napolnili in s toplimi aplavzi cerkev tudi ogreli; dogodek je s svojo prisotnostjo povzdignil tudi konjiški župan gospod Miran Gorinšek s soprogo. Organizatorji koncerta, KUD Zbor Marije zavetnice na Prihovi, je bil s koncertom zelo zadovoljen in počaščen, saj so lahko v začetku koncerta ob pozdravnem nagovoru župnika dr. Slavka Krajnca tudi s pesmijo pozdravili velike slovenske glasbenike. 

Po koncu koncerta je v dvoranah sledila pogostitev, ki so jo pripravile domače gospodinje. Nanjo so bili povabljeni vsi nastopajoči ter tudi obiskovalci koncerta.

Oglejte si tudi