Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
11°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

Protokolarni obisk graščine v Oplotnici!

26. 5. 2016 je Oplotnico na povabilo župana Matjaža Orterja obiskal gospod Mariano Hugo knez Windisch-Graetz. Knez je trenutni glavni predstavnik italijanske in avstrijske veje družine Windisch-Graetz, vitez malteškega viteškega reda in njegov častni konzul v Sloveniji. Stalno prebivališče ima v Rimu, kjer opravlja tudi funkcijo osebnega tajnika papeža, kar pomeni, da obiskujoče voditelje držav in ambasadorje spremlja, ko obiščejo papeža ob najrazličnejših priložnostih. Poročen je z vojvodinjo Sofijo Habsburško. Spremljal ga je njegov tajnik g. Matjaž Žigon in člani družine Windisch-Graetz.

 

V Oplotnici sta ga sprejela župan Matjaž Orter ter direktor OU Davor Leskovar. Najprej mu je župan razkazal prostore Občine in kulturnega doma. Tu je lahko videl tudi sliko Partovca iz leta 1906, katere povečano izvedbo mu je župan kasneje tudi podaril. Sledil je sprehod po zunanjem grajskem dvorišču in oplotniškem parku, kjer so si ogledali tudi vaško perišče.

 

Ob ogledu oplotniške graščine so nas toplo sprejele predstavnice Društva kmečkih žena Oplotnica, ki so pripravile pravo domačo zakusko, knez pa je imel priložnost poskusiti slovensko pivo, vina namreč ne pije.

 

Ob ogledu prostorov glasbene šole smo srečali učenko, ki je na željo kneza zaigrala eno skladbo. Ob zaključku ogleda graščine, je župan knezu izročil darilo, ob sliki Partovca tudi košaro oplotniških dobrot. Delegacija se je nato odpravila proti Partovcu, kjer so nas pričakali člani Lovske družine Oplotnica. Najprej si je knez ogledal zunanjost koče in jezero. Tu se mu je takoj porodila zamisel za skupno fotografijo.

 

V notranjosti nas je čakala lepo pripravljena miza, lovski kolegi so nam pripravili odlično fazanjo pašteto, jelenove salame, srnin golaž in za posladek gibanico, ki jo je ponudila edina predstavnica LD Oplotnica, gospa Sonja Sadek. Starešina Lovske družine g. Sevšek Darko je ob koncu knezu podaril tudi spominsko plaketo.

 

Knez je izrazil osebno zadovoljstvo in se je županu zahvalil za prijateljsko srečanje in čas, ki mu ga je namenil ob srečanju. Čestital mu je za odlično izpeljane projekte obnove graščine in zunanjega grajskega dvorišče ter se prisrčno zahvalil vsem sodelavcem, ki so sodelovali pri obisku. Zbrano družbo je knez povabil na sprejem, ki ga organizira v Ljubljani, dne 22.6. Najbolj pa je župana presenetil z darilom "knjigo malteškega viteškega reda" in z osebnim vabilom, da skupaj z občani obišče Rim, kjer bodo nekateri imeli priložnost, da se osebno srečajo s papežem. (DL)

Oglejte si tudi