Logo MojaObčina.si

Oplotnica

DANES
13°C
4°C
JUTRI
9°C
-1°C

PASJI IZTREBKI IN KONJSKE FIGE

Večkrat smo že opozarjali lastnike psov, da med sprehodom za svojimi štirinožnimi ljubljenčki pospravijo njihove iztrebke. S časom se stanje izboljšuje, večina izmed njih ima s seboj vrečke in tudi pospravi za svojimi ljubljenčki. Obstajajo pa izjeme, tako kot povsod.
Zadnje čase pa občani opažajo, da ne zaznamujejo ozemlja samo psi, temveč tudi konji s svojimi figami. Običajno pa se tisti, ki ga jaha, ne briga kaj dosti, kaj je za seboj pustil njegov konj. Največkrat so konjske fige potem razmazane po cestišču, kot posledica mimo vozečih vozil.
In kaj pravi zakonodaja?


Odlok o javnem redu in miru v Občini Oplotnica (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 68/15)  16. členu določa, da psov in drugih živali ni dovoljeno voditi na otroška in športna igrišča, zelenice v bližini vzgojno-varstvenih ustanov in površine, ki so označene s posebnimi oznakami, ki prepovedujejo vodenje psov. V 17. členu citiranega Odloka je navedeno, da je lastnik ali vodnik psa in drugih živali dolžan za živaljo počistiti iztrebke. V ta namen je dolžan imeti s seboj ustrezen čistilni pribor za pobiranje iztrebkov in ga ob pozivu pokazati pristojnemu organu. V urbanem okolju je vsak lastnik ali vodnik živali dolžan upoštevati in uporabljati označene koše, ki so namenjeni mešanim komunalnim odpadkom.Za posameznika, ki za živaljo ne počisti, je v 30. členu predpisana globa v višini 40,00 €. Nadzor je v pristojnosti redarjev in inšpektorjev Medobčinske inšpekcije in redarstva.Zakon o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 82/13 – uradno prečiščeno besedilo, 69/17 – popr.68/16, 54/17 in 92/20) v 92. členu določa, da sme jahač uporabljati poti za jahače in nekategorizirane ceste, občinske ceste pa le, če to ni v nasprotju s prometno ureditvijo na njih. Jezdenje na državnih cestah ni dovoljeno. Za kršitev je predpisana globa v višini 40 €. Nadzor nad to določbo vrši policija in občinsko redarstvo.V izogim vsem nevšečnostim pozivamo lastnike psov in jahače konj k doslednemu spoštovanju zakonodaje.mag. Nataša Kos

Medobčinska inšpekcija in redarstvo

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi