Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

ŽENSKO RAZMIŠLJANJE

Spet smo se ob mednarodnem dnevu žensk zbrali tudi v Oplotnici. Obisk je bil sicer nekoliko manjši, a vzdušje in občutek slovesnosti sta bila kljub temu enaka kot vsa leta doslej. Tudi dejstvo, da so nepridipravi po Oplotnici strgali vabila in tako pokazali svojo nekulturo in primitivizem, ni moglo pokvariti prazničnega večera.
Prireditev je potekala v Dvorani Rudija Žnidariča. Program, ki smo ga objavili na vabilih, smo morali zaradi bolezni spremeniti. Učenci OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica se niso mogli predstaviti. Organizatorke smo povabile MePZ  KUD Jurij  Vodovnik iz Zreč. Prijazno so se odzvali povabilu in z venčkom narodnih in priredb dodobra ogreli naša srca. Brez poezije tudi tokrat ni šlo. Bernarda Tič je občuteno prebrala pesmi Zdenke Detiček Opič. Program je suvereno vodila Anja Regoršek. Imenitna je bila slavnostna govornica; dvakratna doktorica znanosti, ddr. Ana Vovk Korže, prof. na FF Maribor. Omenjena je ustanoviteljica učnih poligonov za spoznavanje naravnih zakonitosti, razvijalka zelene tehnologije in permakulture ter vroča zagovornica prizadevanj za samooskrbo v Sloveniji. Z besedami, ki nam jih je namenila, je prav gotovo pri vseh prisotnih podkrepila samozavest in samospoštovanje. Večer je izzvenel v prijetnem vzdušju, k čemur so pripomogli rdeči nageljni, ki so jih podarile članice Ženskega foruma SD iz Ljubljane.

Ob 8. marcu gre še vedno za polnopravnost žensk, čeprav se je praznik skoraj utopil v množici skomercializiranih , uvoženih praznikov. A  ostaja, saj ostajajo tudi pereča vprašanja, porajajo se že nova. Ni več samo vprašanje enakega plačila za enako delo, nasilje nad ženskami je vedno pogostejše, nove okoliščine odpirajo težkeprobleme; starajoča se populacija ,skrb za ostarele. Kako se bomo kot družba organizirali, ali se bo breme spet prevesilo pretežno na ženska ramena?

Oglejte si tudi