Logo MojaObčina.si

Oplotnica

DANES
10°C
3°C
JUTRI
11°C
0°C

POKLON ŽRTVAM

Letošnjo žalno slovesnost pred dnevom spomina na mrtve smo v Oplotnici izpeljali v petek, 25. 10. 2019, ob 10.30.
Kot običajno smo se zbrali pred osrednjim spomenikom v parku, posvečenem spominu na 59 domačinov, ki jih je vojna iztrgala iz domačega okolja in jim odvzela največ, kar so imeli, njihova življenja. Nimajo vsi omenjeni znanega poslednjega počivališča, zato so jim člani Krajevne organizacije ZB Oplotnica leta 1950 postavili spomenik in imena vklesali v granitne plošče, da ostanejo v večen spomin, in tudi opomin.
Kulturno prireditev ob tej priložnosti smo pripravili: učenci OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, kulturni delavki Bernarda Tič in Anja Regoršek, Ljudski pevci pri Društvu Kmečkih žena Oplotnica in harmonikar Franc Obrul. Organizator prireditve je bila - tradicionalno - OO borcev za vrednote NOB Oplotnica. Posebej naj omenim 92-letnega praporščaka, partizana, Stanka Smogavca, ki kljub visokim letom častno opravlja svoje poslanstvo in mrtvim v čast drži prapor. 
Prireditev je bila dobro obiskana. Prisotni so bili učenci OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, sorodniki žrtev, člani OO borcev za vrednote NOB Oplotnica, občani Oplotnice. Mrtvim sta se poklonila tudi župan Oplotnice in ravnatelj OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica.
Člani domače organizacije smo pred dnem spomina na mrtve obiskali grobišča in spominska obeležja v občini in položili cvetje.


Naslednji dan, 26. oktobra, se je skupina članov iz OO borcev za vrednote NOB Oplotnica udeležila komemoracije v Gradcu. Pripravilo jo je Območno združenje borcev za vrednote NOB. Udeležili smo se je predstavniki organizacij in sorodniki iz občin: Lenart, Ruše in Slovenska Bistrica. Program so pripravili predstavniki občine Lenart. Člani Združenja borcev za vrednote NOB Slovenska Bistrica smo položili venec. Hkrati pa smo prisotni Oplotnicani obudili še spomin na leto 1961, ko so naši Cezlačani, takrat še v skupni občini Slovenska Bistrica, zgradili monumentalen spomenik, ki je posvečen žrtvam nacizma, ki so bile v Gradcu kremirane. Med njimi borci legendarnega Pohorskega bataljona.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi