Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Dan za zgodovino in druženje

OO borcev za vrednote NOB Oplotnica je 13. septembra opravila načrtovano strokovno ekskurzijo. Obiskali smo tri spomenike, ki vsak po svoje pripovedujejo o času iz polpretekle zgodovine našega naroda.
Bil je čudovit, še popolnoma poletni četrtek, ko smo se odpeljali proti prvemu in najbolj oddaljenemu cilju
- proti Cerju, v občino Miren-Kostanjevica, tik ob italijanski meji. Cerje je v bistvu moderna trdnjava oziroma obrambni stolp. Spomenik je pomnik braniteljem slovenske zemlje in zajema obdobje 1. svetovne vojne, obdobje TIGR-a, 2.svetovne vojne in osamosvojitev ter nastanek države Slovenije. Letos je pripravljena razstava posvečena predvsem spominu na 1.svetovno vojno. Z vodičem smo se sprehodili med eksponati in  z razglednega stolpa na severni strani uzrli Jadransko morje, Julijske Alpe, Furlanijo in Vipavsko dolino. Pogled smo uprli na vse  strani in še posebej občudovali zahodni rob kraške planote. 
Naslednji cilj naše poti je bil muzej vojaške zgodovine v Pivki. Muzej ni le največji muzej v Sloveniji, ampak  je edini vojaški evropski muzej, ki lahko pokaže obiskovalcem najstarejše loke, zbirko tankov in vojaških letal. Tu je na ogled nemška vojaška lokomotiva iz 2. svetovne vojne. Največjega zanimanja  pa je deležna podmornica. Muzeju so jo podarili Črnogorci. Tudi nas je pritegnila in več kot polovica se nas je z vodnico odpravila v notranjost. Da je bilo tesno, a zanimivo, najbrž ni potrebno poudarjati. Ogled vPivki smo nameravali zaključiti z obiskom kantine, a se je njen delovni čas iztekel, preden smo zaključili z ogledom.
Kar malce razočarani smo se napotili nazaj na avtocesto in proti tretjemu cilju, proti Urhu.  Vodnik nas je čakal na Urhu pri Ljubljani. Temne  so bile besede, s katerimi nam je predočil zgodbo Urha med 2.svetovno vojno. Žal je bil sakralni objekt v tem obdobju oskrunjen in zlorabljen. V njem in bližnji mežnariji so domobranci oziroma belogardisti mučili ujete partizane ali simpatizerje OF. V neposredni bližini je tudi grobnica s približno 200 žrtvami. Po osvoboditvi so cerkev in njej pripadajoče objekte spremenili v muzej. Ob denacionalizaciji, leta 1992,je cerkev dobila vrnjene objekte, muzejsko zbirko pa so prenesli v Mestni muzej Ljubljana. Ostala je grobnica kot nema priča...

Mrak se je že spustil, ko smo se odpravili proti Štajerski. Zmanjkalo nam je časa za kavico, a nam ni bilo nič hudega, saj  je bilo v nahrbtnikih marsikaj. Plan, da obiščemo tri pomembne muzeje, smo uresničili in se, seveda, tudi prijetno družili.

Oglejte si tudi