Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

11.spominsko-rekreacijski pohod in korak v domačo zgodovino

V okviru praznovanja občinskega praznika Oplotnice je potekala tudi prireditev v spomin  na partizansko tiskarno Tehnika Mernik v Božjem. Obeležje, odprta knjiga, stoji v neposredni bližini  zemljanke, ki je bila  v letih 1944/45 delovni prostor za tiskanje gradiva v maternem jeziku in je odigrala pomembno vlogo pri informiranju partizanskih enot kot tudi civilnega prebivalstva na Štajerskem.
11. zapored so se v soboto, 27. 5. 2017,  odpravili pohodniki pod vodstvom domačega planinskega društva izpred gasilskega doma na krožno spominsko pot. S praporom  so jih spremljali člani PVD Sever iz Slovenske Bistrice. Pri obeležju so se pohodnikom pridružili še preostali udeleženci prireditve. Priložnostni kulturni program so pripravili domači ustvarjalci: Pevci Društva kmečkih žena Oplotnica, jubilanti, Pevci iz Koritnega , kulturna delavka Bernarda Tič, učenke OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, povezovalka Anja Regoršek. Slavostni govornik je bil Slavko Kovačič, v času osamosvojitve načelnik oddelka za obrambo pri Mestni občini Maribor, zdaj član Zveze vojnih veteranov in častni član območnega združenja veteranov Maribor, tudi član Organzacije borcev za vrednote NOB. V govoru nam je navedel nekaj zanimivih podatkov o partizanskem tisku.Harmonkar Pevcev Društva kmečkih žena nas je ob zaključku programa  s koračnico napotil proti kmetiji Bobik-Petrič, kjer nas je , približno 100 udeležencev srečanja, pričakal golaž. Gostiteljice so bile članice Društva kmečkih ženaOplotnica.
Na prireditvi so bili prisotni tudi: predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Slovenska Bistrica, tov. Franc Bera, podžupan občine Oplotnica in dva občinska svetnika.

Oglejte si tudi