Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Zakaj je preventiva pomembna za naše zdravje?

Letos beležimo 20 let, odkar je bil v Sloveniji uveden prvi presejalni program, ki so ga poimenovali Nacionalni program primarne preventive srčno žilnih bolezni. Namenjen je zgodnjemu odkrivanju dejavnikov tveganja, ki vplivajo na nastanek srčno žilnih bolezni. V tem času je namreč Slovenija beležila visoko umrljivost zaradi srčno žilnih bolezni, to pa so bolezni, ki se jih lahko z zgodnjim odkrivanjem tudi prepreči. Program izvajajo ambulante družinskih zdravnikov, vanj pa je vabljen vsakdo, ko dopolni 35 let. S pomočjo tega programa v ambulanti odkrivajo dejavnike tveganja, kot so neustrezno prehranjevanje, telesna nedejavnost, kajenje in prekomerna uporaba alkohola. izmerijo tudi različne parameter kot so krvni pritisk, telesna teža in višina, obseg trebuha ter nekatere laboratorijske parametre. Ti dejavniki so zelo pomembni pri nastanku srčno žilnih bolezni, zato je pomembno, da jih dovolj zgodaj odkrijemo in preprečimo njihovo nadaljnje delovanje. Pomembno pri takih pregledih je tudi, da se osebo napoti v ustrezno delavnico, kjer lahko spozna različne vsebine, s katerimi si opolnomoči svoje znanje in tako lahko lažje bolj zdravo izbira.

S pomočjo tega programa smo skozi vsa ta leta uspešno zniževali umrljivost zaradi srčno žilnih bolezni, kar je z javno zdravstvenega vidika zelo pomembno. Prav tako smo v naslednjih letih v Sloveniji vpeljali tudi druge presejalne programe, ki pa so prvenstveno namenjeni zgodnjemu odkrivanju predrakavih in rakavih sprememb. Tako s pomočjo različnih presejalnih programov iščemo zgodnje znake bolezni pri sicer navidezno zdravih ljudeh. To je z medicinskega in tudi drugih vidikov zelo pomembno, saj vsaka zgodaj odkrita bolezen pomeni boljšo kvaliteto ter kvantiteto življenja.

Preventiva je tako za naše zdravje izjemnega pomena skozi vsa obdobja življenja. Zdravje pa je za človeka najvišja vrednota. Zdaj, po času epidemije, so preventivni ukrepi ponovno zaživeli v polni obliki. Zato skrbimo, varujmo in krepimo svoje zdravje, udeležujmo se redno vseh programov, kamor smo povabljeni. Tudi sami zase lahko veliko naredimo, tako da skrbimo za svojo dobro psihofizično kondicijo. To lahko naredimo na različne načine, sami, kadar pa vidimo, da to ni mogoče, pa si poiščemo ustrezno pomoč. S pravočasnim ukrepanjem lahko vzdržujemo dobro zdravje in naše telo nam bo hvaležno. Informacije in odgovore na vprašanja pa lahko poiščemo tudi na spletnih straneh državnih presejalnih programov ZORA, DORA in SVIT.


Več o Programu SVIT si lahko preberete na povezavi.

Več o Programu Zora si lahko preberete na povezavi

Več o Programu Dora si lahko preberete na povezavi

Oglejte si tudi